A magyar kultúra napja

Zsuráfszky Zoltán szerzői estje a Nemzeti Táncszínházban

A Honvéd Táncszínház ad ünnepi műsort a magyar kultúra napján, kedden este a Nemzeti Táncszínházban.

2013.01.21 22:29MTI

A programban az együttest vezető Zsuráfszky Zoltán koreográfiái láthatók. A Szárnyak zenéje című összeállítás harminc év koreográfiai termését fogja át, a nyitó szám 1983-ban készült - közölte az táncszínház munkatársa, Gáspár Emese az MTI-vel. 

Érdekessége, hogy hangfelvételről szól Illyés Gyula előadásában a költő Egy mondat a zsarnokságról című verse. Zsuráfszky Zoltán fiatal előadóművészként e versre táncolt 1983-ban, a kezdő sor volt annak az estnek a címadója. Kedden este láthatja a közönség - Huzella Péter és a Kaláka Együttes muzsikájára - a Walesi bárdok című koreográfiát is, majd újabb vers hangzik el: Nagy Lászlótól a Vendégek jövetele, ezt is költője mondja felvételről. 

Kiss Ferenc zenéjére készült a Ballada anyámról és a Radnóti notesza, a Kalyi Jag muzsikájára pedig a Rókatánc. A Nemzeti dalhoz Tolcsvay László zenéjét, a Fordulj kedves lovamhoz Éri Péter és a Muzsikás művét használta a koreográfus. Vörösmarty Mihály A vén cigány című versére 2012-ben készült táncetűd, ez a legfrissebb alkotás. 

Az estet a Hidegen fújnak a szelek zárja, amelynek zenéje ifj. Csoóri Sándoré, az énekes Sebestyén Márta. Az előadás után Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója beszélget Zsuráfszky Zoltánnal, a Honvéd Együttes művészeti vezetőjével. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.