88 éves volt

Elhunyt Andrée Putman, a belsőépítészet nagyasszonya

Életének 88. évében elhunyt Andrée Putman, a modern belsőépítészet egyik legnagyobb alakja szombaton párizsi otthonában.

2013.01.20 14:36MTI

Putnam nevéhez fűződik többek között a "butikhotel" (azaz az egyedi stílusú, exkluzív, viszonylag kisméretű szálloda) fogalmának megalkotása, egy hongkongi felhőkarcoló róla kapta a nevét, és számos film díszletét, valamint luxuscikküzlet belső terét ő tervezte. 

A dizájn elsőszámú alakja tiszteletére Párizsban 2010-ben retrospektív kiállítást szerveztek. "Stílusnagykövet lett akarata ellenére, hiszen ő csak a dolgát végezte, sosem vágyott efféle szerepre" - emlékezett róla leánya, Olivia, aki a Putman Design Studio vezetője. 

Meglehetősen jó körülmények közé született, már kora gyermekkorától körülvette mind párizsi otthonában, mind a család burgundiai birtokán az elegancia és a művészet tisztelet. Első "munkája" kamaszkori szobájának berendezése volt. Annak ellenére, hogy ígéretes zongorista volt, a Femina című női lap hivatalsegédjeként kezdte pályafutását. Innen egyre inkább a dizájn felé sodródott. 

Jacques Putman műkereskedővel való házassága után a hatvanas-hetvenes években fedezte fel a művészeti élet, egy olyan közösség munkatársa volt, amelyben például Jean-Paul Gaultier vagy Issey Miyake is "nevelkedett". Putman azonban igazán válása után találta meg saját hangját, 1978-ban megalapította az Ecart dizájncéget, és sajátos alakja ekkor, 53 éves korában lett a párizsi éjszakai élet elmaradhatatlan szereplője.
 
Divattervezőként a húszas-harmincas évek darabjait értelmezte újra. A nyolcvanas évektől már meglehetősen nagyszabású megbízásokat kapott: a Guerlain és a Yves Sain Laurent divatházak üzleteit tervezte meg Európában és az Egyesült Államokban, valamint Peter Greenaway brit rendező filmjeinek díszleteit is megálmodta. 

A francia kulturális miniszter 1994-ben a Concorde luxusrepülőgépek belső tervezésével bízta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.