Január 21-22.

A magyar kultúra napja: debreceni programok

Szkíta aranykincseket felvonultató kiállítással, Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának fényjátékkal kísért bemutatójával és táncelőadással ünnepli Debrecen január 21-én és 22-én a magyar kultúra napját.

2013.01.18 23:29MTI

A programsorozat hétfőn Kölcsey Ferenc mellszobrának és emléktáblájának a megkoszorúzásával indul a Kölcsey Központban, majd ugyanott Kósa Lajos polgármester megnyitja a szkíta aranykincseket felvonultató Emberek aranyban - "Őseinket felhozád..." című kiállítást.
 
A szkíta fejedelmi sírok aranyleleteiből válogatott tárlat darabjai a dél-szibériai Issyk-kurgán lovas temetkezési helyről származó 2500 éves aranykincsek méret- és anyaghiteles másolatai. A Debrecenben hétfőtől látható aranykincsek értéke 1,2 millió dollár.
 
Szintén hétfő este látható a közelmúltban megújult Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának fényjátékkal kísért bemutatója, amelyet Lakner Lajos, a múzeum igazgatója tart. 

A magyar kultúra napján, január 22-én több kiállítás-megnyitót és művészeti díjátadót rendeznek városszerte, este pedig a Csokonai Színházban a Debreceni Hajdú Táncegyüttes bemutatója várja az érdeklődőket. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.