"Testileg, lelkileg próbáltuk átélni"

Téli meneteléssel emlékeztek a Don-kanyari áldozatokra Maros megyében

Maros megyében rendezvényekkel és téli meneteléssel emlékeztek a hetven évvel ezelőtti Don-kanyari offenzívára.

2013.01.13 17:05MTI

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Maros megyei csoportja által szervezett kétnapos megemlékezés szombaton a marosvásárhelyi római katolikus temetőben, a doni áldozatok emlékművénél kezdődött, és vasárnap délben a csíkfalvi református templomban fejeződött be.
 
A megemlékezők egy több mint húszfős csoportja gyalogosan tette meg a Marosvásárhely és Csíkfalva közötti mintegy 25 kilométeres távot, felidézvén a Don-kanyarban súlyos veszteségeket szenvedett II. magyar hadsereg hetven évvel ezelőtti téli meneteléseit. A felvonulók közül hatan - a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport tagjai - korabeli egyenruhát viseltek.
 
"Testileg, lelkileg próbáltuk átélni a Don-kanyarba küldött magyar katonák élményeit" - nyilatkozta az MTI-nek Ábrám Zoltán, a megemlékezés szervezője. Hozzátette, a zarándoklat körülményei "csak kicsiben idézték" a doniakat, hiszen csak mínusz 7-8 fokban meneteltek a Nyárád menti hómezőkön. 

"A fájdalom, a szenvedés könnyeit próbáljuk évről-évre átalakítani az együttlét és a hagyományápolás örömkönnyeivé" - összegezte a tizedik alkalommal megszervezett Maros megyei megemlékezés lényegét Ábrám Zoltán. Hozzátette, a csíkfalvi közösség is készült a zarándokok fogadására: hetekkel korábban katonadalokat tanultak meg, amelyeket a felvonulókkal együtt énekeltek el az esti "takarodó" előtt. 

Ábrám Zoltán sajnálatosnak tartotta, hogy nem szerveznek hasonló román megemlékezéseket is. Mint elmondta, Románia két hadsereggel vett részt a doni offenzívában, és az oroszországi hadszíntéren hasonló veszteségeket szenvedett el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.