Öt évre - ÖSSZEFOGLALÓ

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új vezetője

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új vezetője - jelentette be a döntést hétfőn Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

2012.12.17 19:29MTI

A Nemzeti Színház új igazgatójának megbízatása 2013. július elsején kezdődik és öt évre, 2018. június 30-áig szól. Az átadás-átvétel lebonyolítását Fekete Péter, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója miniszteri biztosként segíti január elsejétől. Feladata, hogy a következő évad előkészítésében segítségére legyen a jelenlegi és a következő igazgatónak - közölte a miniszter. Hozzátette: Alföldi Róbertet nagy képességekkel rendelkező embernek tartja, és gratulál eddigi tevékenységéhez.
   
Balog Zoltán a szakmai bizottság véleménye alapján hozta meg döntését a Nemzeti Színház vezetői állásának betöltéséről, amelyre a jelenlegi vezérigazgató, Alföldi Róbert mellett a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, Szennyai Mária színésznő és Hídvégi Miklós színész-rendező pályázott.
   
A tájékoztatón elhangzott, hogy a négy pályázó közül Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila munkája felelt meg a kiírásban foglaltaknak. A szakmai bizottság tagjai írásban értékelték előzetesen a benyújtott pályázatokat, amelyek alapján a két érvényesen pályázó személyes meghallgatásáról döntött.
   
Vidnyánszky Attilát - pályázata és a személyes meghallgatás alapján - mindegyik bizottsági tag javasolta a Nemzeti Színház vezérigazgatói állásának betöltésére, Alföldi Róbert pályázatát 1 támogató szavazat mellett 4 tartózkodás és 4 nem szavazattal nem támogatottnak minősítette a kilenctagú testület.
   
Törőcsik Mari, a szakmai bizottság tagja hétfőn az MTI-vel azt közölte: "A színház és a magam nevében Alföldi Róbertre szavaztam, elismerve Vidnyánszky Attila rendezői képességeit és pályázatának színvonalát". A nemzet színésze a színház delegáltjaként vett részt a bizottság munkájában.
   
Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Vidnyánszky Attilát támogató bizottsági tagi vélemények szerint a Nemzeti Színház nem pusztán színház, hanem olyan intézmény, amelynek nemzeti értékeket kell képviselnie, közvetítenie. Ennek markáns megjelenése a benyújtott pályázatok alapján egyértelműen Vidnyánszky Attilától várható - fogalmazott Balog Zoltán.

Hozzátette, a közönség az elmúlt öt évben megismerhette az Alföldi Róbert által elképzelt színházat, ezt követően lehetőséget kell biztosítani más tehetséges jelöltnek is arra, hogy megvalósíthassa elképzeléseit.
   
Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a debreceni Csokonai Színházban, valamint a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban elért eredményei alapján egyértelmű, hogy Vidnyánszky Attila nemcsak rendezőként, hanem intézményvezetőként is rendelkezik a Nemzeti Színház sikeres vezetéséhez szükséges képességekkel, tapasztalatokkal.
   
A tájékoztatón L. Simon László kultúráért felelős államtitkár elmondta: a szakmai bizottságnak két kiváló szakember remek pályázata között kellett döntenie. Az államtitkár úgy gondolja, olyan döntés született, ahol ténylegesen szakmai érvek érvényesültek. Megjegyezte. a miniszteri biztos kinevezésére azért van szükség, hogy az őszi évad szerződéseit úgy készítsék elő, hogy az új igazgató koncepciója érvényesülhessen.
   
Vidnyánszky Attila a sajtótájékoztatón elmondta, a Nemzeti Színházat az elsőszámú színháznak tartja, számára a világ legfontosabb színháza. Kiemelte: tulajdonképpen egész eddigi munkája arról szólt, hogy készüljön erre a feladatra.
   
Úgy vélte, komoly csapattal a háta mögött megvalósíthatja terveit, bár tisztában van azzal, hogy egyszemélyi felelősségről van szó. Elmondta, mindaz, hogy kikkel fog együtt dolgozni és milyen elképzelései vannak a színház vezetéséről, jövőjéről megismerhető a pályázatából, amely déltől olvasható a debreceni színház honlapján.
   
Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért van szükség miniszteri biztosra, elmondta: rengeteg kérdőjel van még az átadás-átvétel folyamatában. "Szerintem le fogunk ülni Alföldi Róberttel és meg fogjuk tudni ezt beszélni" - tette hozzá.
   
Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: mivel Alföldi Róbert június végéig igazgató, ami jelenleg a színházban történik, az őt nem érinti, a jövő évadra szóló szerződéskötésekben viszont már személyesen vesz részt.
   
Vidnyánszky Attila - aki a debreceni színház vezetése mellett a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetője, továbbá a Magyar Teátrumi Társaság és az illetékes miniszter által kinevezett szakbizottság, a színházi bizottság elnöke is - elmondta: egyéb posztjairól még nem döntött.
   
Mint mondta, pályázatában húszoldalas tanulmányban fogalmazta meg, mitől nemzeti a Nemzeti Színház, és szól a legfontosabb feladatokról is. "Hangvételében, üzeneteiben, megszólalási módjában, mindenben más lesz ez a színház" - fogalmazott.

 Elmondta: az első évadban nyitóelőadásként Petőfi Sándor János vitéz című művét láthatja rendezésében a közönség, emellett még egy darabot állít színpadra. Rendezni fog Silviu Purcarete és Viktor Rizsakov is.
   
Szólt arról, hogy a színházat "kinyitják": a társulat színészei 100-150 alkalommal jelennek meg vidéken, külföldön, határon túl, és 100 vendégprodukciót hívnak meg. Ennek rendszerét fel kell építeni, ebben segítséget fog nyújtani helyetteseként Eperjes Károly.
   
Elmondta: a pályázatában jelezte, hogy mi az, ami a jelen költségvetésből megvalósítható - elképzeléseinek 90 százaléka - és mi az, amihez plusz támogatásra van szükség.
   
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a terveket látva majd a költségvetés emelkedését is elképzelhetőnek tartja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.