Emlékek

Szerzők jubileumi sorozata a 30 éves Katona József Színházról

A Katona József Színház 30., jubileumi évadának alkalmából egy éven keresztül a színház történetének meghatározó szerzői vallanak a Katonához kapcsolódó emlékeikről.

2012.12.14 22:29MTI

A tárcasorozat a Katona közönsége és a színházat kevésbé ismerő olvasók számára is izgalmas pillanatokat, eseményeket, érzéseket idéz fel az idén 30 éves Katona múltjából - áll a színház pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében. 

A Katona30 című sorozat kéthetente jelentkezik, első alkalommal decemberben Egressy Zoltán tárcája olvasható, őt követi Máté Gábor, majd Darvasi László írása. A felkért szerzők között megtalálható többek között Esterházy Péter, Nádas Péter, Spiró György, Parti Nagy Lajos, Térey János és Závada Pál. Az Élet és Irodalomban olvasható sorozat szerkesztője Grecsó Krisztián.
 
A Katona József Színház számos különleges eseménnyel teszi emlékezetessé a 30 éves jubileumot, amelynek jegyében a jövő év elején két kiállítás nyílik a FUGA Budapesti Építészeti Központtal közösen. Először februárban Koncz Zsuzsa fotóiból, majd márciusban "katonás" relikviákból és ikonikus előadásaik jelmezeiből áll össze tárlat, amely aukcióval zárul. A közelmúltban a FUGA-val közös rádióműsor is indult: a FUGA WEB rádión minden szerda este a színház 30 évének egy-egy meghatározó alakjával beszélget Rózsa Péter. 

Folytatódik a Katona dokumentumszínházi sorozata, a Notóriusok is, amely ezúttal a színház történetének egy-egy fontos eseményét mutatja meg. A jubileumi évad végén Szép Ernő-estet mutatnak be, amelyet a Katona József Színház korábbi tagja, Benedek Miklós állított össze a színház egyik alapító színművésze, Szacsvay László számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.