10. alkalommal került megrendezésre

Francia, svájci és spanyol film nyert az Anilogue filmfesztiválon

Jean-François Laguionie a Festmény című alkotása nyerte a 10. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját egész estés kategóriában, a rövidfilmek versenyében svájci nyertest hirdettek, a közönségdíjas egy spanyol alkotás lett az Uránia Nemzeti Filmszínházban szombat este tartott díjkiosztón.

2012.11.25 13:28MTI

A Vanja Andrijevic horvát animációs producerből, Miguel Gallardo spanyol vizuális művészből és Pálfi Szabolcs filmrendezőből álló nemzetközi zsűri a híres, Palme d'Or nyertes francia animációs mester, Jean-François Laguionie Festmény (Le tableau) című alkotásának ítélte az idei Best of Anilogue 2012 fődíjat - tájékoztatták a fesztivál szervezői vasárnap az MT-t. A történet főszereplői festményeken ábrázolt figurák. 

Különös világukban az elkészült alakok uralják azokat a kevésbé szerencséseket, akiket a festő nem színezett ki, vagy még rosszabb esetben félbehagyott - olvasható közleményükben. A rövidfilmek versenyében a svájci Lena von Döhren The Little Bird and the Leaf (A kismadár és a falevél) című rajzfilmje kapta a fődíjat. 

A zsűri tagjai egyenként is díjazták a kisfilmeket, és így az észt animációs rendező Chintis Lundgren a francia Marie Vieillevie Sister and Brother (Testvérek) című alkotásának adott különdíjat, Bogdan Achimescu lengyel médiaművész Natalja Mirzojan orosz rendezőnő Chinti című filmjét találta a legjobbnak, Fritz Zoltán képregényrajzoló pedig az észt-lett alkotópáros, Kaspar Jancis és Vladimir Leschiov Villa Antropoff című rajzfilmjét díjazta. 

A diákzsűri szintén az utóbbi rövidfilmnek adott díjat, míg a budapesti közönség a spanyol Jossie Malis Bendito Machine IV című rövidfilmjét szavazta a legjobbnak. Az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál a világ animációs seregszemléinek győztes produkcióit mutatja be a budapesti és a bécsi közönségnek. Bécsben egy hete fejeződött be a mustra, Budapesten november 21. és 25. között rendezték meg a filmfesztivált az Uránia és Toldi moziban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.