A fődíjas filmet nem mutatják be a mozikban

A Marfa Girl nyerte a római filmfesztivál fődíját

Larry Clark amerikai rendező és fotóművész Marfa Girl című filmje nyerte a szombaton este véget ért 7. Római Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

2012.11.18 15:04MTI

A produkció, amelynek főhőse egy texasi kisvárosban, a mexikói határ mentén élő tizenéves fiú, a szex, a drog, a rockzene és az erőszak - a rendezőtől már megszokott - keveréke.
   
A Marfa Girlnek 14 másik alkotással, köztük Francis Ford Coppola fiának, Roman Coppolának A Glimpse Inside The Mind of Charles Swan III című munkájával kellett megküzdenie a legjobb filmet megillető Marcus Aurelius-díjért.
   
A fődíjas filmet nem mutatják be a mozikban, ehelyett az interneten teszik hozzáférhetővé még ebben a hónapban, hogy úgymond "megkerüljék a hollywoodi szisztémát".
   
A legjobb rendezőnek és a legjobb női főszereplőnek járó díjat is elnyerte a közönséget élesen megosztó, E la chiamano estate (És még ezt nevezik nyárnak) című, erotikus jelenetekkel teli olasz film, amelyet a díjátadáskor egyesek éljeneztek, mások kifütyültek. Paolo Franchi filmje egy párról szól, amelynek férfi tagja nem hajlandó szeretkezni társával, ehelyett prostituáltaknál keresi a kielégülést.
   
A legjobb női főszereplőnek járó elismerést átvéve Isabella Ferrari megköszönte a zsűrinek, hogy egy "bátor alkotást", egy "szerzői filmet" jutalmazott. A zsűri ausztrál tagja, P.J. Hogan rendező hangsúlyozta, olyan alkotásról van szó, amely senkit sem hagy hidegen, a filmet "vagy gyűlölni, vagy imádni" fogják.
   
A kilencnapos filmes seregszemlét, amelynek programját első ízben állította össze Marco Müller, a nagy vetélytárs, a Velencei Filmfesztivál volt igazgatója, idén heves viták kísérték.
   
Müller vezetése alatt a rendezvény elvesztette közönségvonzó jellegét, mert az új művészeti igazgató a "csillogás" helyett a kísérletezésre, az egzotikus alkotásokra és "a kortárs filmművészet innovatív áramlataira" helyezte a hangsúlyt.
   
A váltás miatt idén nem rohamozták meg tömegek a római mozikat, az egy évvel korábbi 75 ezerrel szemben csak 45 ezer belépőjegy kelt el, ami 15 százalékos bevételkiesést okozott, és ez nem jó hír az amúgy is üres kasszájú örök városban. Hiányoztak a hollywoodi sztárok is, a filmcsillagok rajongói kénytelen voltak beérni Sylvester Stallonéval, a Bullet To The Head című akcióthriller főszereplőjével, aki a film világpremierjére érkezett az olasz fővárosba.
   
Marco Müller visszautasította a bírálatokat és cáfolta lemondási szándékát. Mint mondta, kitölti további két évre szóló mandátumát, és már a jövő héten megkezdi a munkát a 2013-as seregszemlére készülve. A nézők számának csökkenését Müller nem a rossz filmeknek, hanem az embereket spórolásra késztető gazdasági visszaesésnek tulajdonítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.