Egyenlegjavító program

Aggódnak a függetlenekért a színházi kritikusok

Aggodalmát fejezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) is érintő nagyarányú zárolások miatt a Színházi Kritikusok Céhének elnöksége vasárnap egy nyílt levélben, amelyben a független előadó-művészeti terület működésének fokozatos ellehetetlenüléséről írnak.

2012.10.28 15:08MTI

Ahogy fogalmaznak, ezek az együttesek "a magyar színház egészének értékes és nemzetközileg is elismert, gazdag és változatos területét alkotják, melynek kiszámítható működése nemcsak a teljes hazai előadó-művészeti szakma és a közönség érdeke, de a magyar kultúráé is általában".
   
Kiemelték, hogy az érintett alkotók pályázati úton jutnak támogatáshoz, és éppen nekik már eddig is súlyos veszteségekkel kellett számolniuk, hiszen még az idei működésüket szolgáló forrásokhoz sem jutottak hozzá. A zárolás miatt pedig a tárca még nem kötött szerződést az idei támogatást illetően, és az esetleges zárolás vagy elvonás mértékéről sem értesítette őket.
   
A kritikusok szerint ez nemcsak a független társulatok működését, előadásait veszélyezteti, hanem a jövőjüket sem képesek az érintettek megtervezni.
   
Végül nyílt levelükben megállapítják: a független alkotóművészet a nemzeti kultúra sokszínűségét gazdagítja, és ha ezt a területet az állami kultúrpolitika nem támogatja, ha a jelenlegi helyzet nem változik, akkor az "nemzeti előadó-művészetünk végzetes elszegényítését vonja maga után".
   
Korábban számos szakmai szervezet tiltakozott már a minisztériumi támogatások késése, illetve az esetleges zárolás ellen. Ezután L. Simon László kultúráért felelős államtitkár azt közölte az érintett előadó-művészeti szakmai szervezetekkel, hogy egyelőre nincsenek végleges adatok a kultúráért felelős államtitkárságot érintő zárolások mértékéről, de a tárcánál eltökéltek abban, hogy az érintettek a számukra korábban megítélt összegekhez hozzájussanak. Hozzátette azonban, hogy lesznek olyan szervezetek és projektek, amelyek a tervezettnél később vagy egyáltalán nem kapnak támogatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.