Spanyol kollégáinak ajánlotta a díjat

Francois Ozon nyerte a San Sebastián-i filmfesztivál fődíját

Meglepetésre nem a favoritnak számító két fekete-fehér spanyol versenyfilm egyike, hanem a francia Francois Ozon Dans la maison (A házban) című thrillerje nyerte el a fődíjat a szombaton véget ért San Sebastián-i nemzetközi filmfesztiválon.

2012.09.30 15:21MTI

A rendező a drasztikus pénzügyi megszorítások sújtotta spanyol kollégáinak ajánlotta a díjat.

Ozon, akinek filmje egy tanár és egy irodalmi tehetséggel megáldott tanítványa barátságáról szól, a legjobb filmért járó Arany Kagyló mellett - a spanyol Juan Mayorgával együtt - elnyerte a legjobb forgatókönyvet megillető elismerést is. A díjat átvéve a francia rendező hangoztatta, hogy a spanyol filmesek nagyon nehéz helyzetben vannak, és úgy vélte, hogy "a kultúra elleni támadással nem lehet leküzdeni a válságot".

A nagy favoritnak számító két fekete-fehér spanyol film, Pablo Berger Blancanieves (Hófehérke) és Fernando Trueba El artista y la modela (A művész és a modell) című alkotása hoppon maradt a fődíjért folyó küzdelemben, bár a Grimm-fivérek meséjét a bikaviadalok világába áthelyező Berger-mű - amelyet Spanyolország benevezett az Oscar-díjért a legjobb idegennyelvű filmek kategóriájában folyó versenyre - elnyerte a zsűri különdíját, Trueba pedig a legjobb rendezésért járó Ezüst Kagylót.

A legjobb alakításért járó Ezüst Kagylót a kanadai Katie Coseni, illetve két spanyol színész, José Sacristan és a Hófehérkét játszó Macarena García vihette haza az észak-spanyolországi, baszkföldi városból.

A San Sebastián-i nemzetközi filmfesztivál a legjelentősebb spanyolországi filmes esemény, és a nagy európai fesztiválok egyike, bár csak a cannes-i, a velencei és berlini "kistestvéreként". Az idei - hatvanadik - fesztivált évek óta nem látott sztárparádé kísérte, különdíjakkal tüntették ki, részben az évforduló alkalmából, Dustin Hoffmant, Oliver Stone-t, Ewan McGregort, Tommy Lee Jones-t és John Travoltát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.