Óriási sikert aratott

Kurtág-koncertsorozat Párizsban

Óriási sikert aratott szombat este Kurtág György és felesége, Kurtág Márta zongoraművész Párizsban, ahol a zeneszerző tiszteletére rendezett sorozat csúcspontjaként a Játékok és a Bach-átiratok című művekből összeállított koncerten közösen léptek fel a Cité de la Musique színpadán.

2012.09.23 15:27MTI

A közönség a másfél órás koncert végén állva ünnepelte a Kurtág-házaspárt, a duó több ráadást is játszott.

A Cité de la Musique (Zene városa) Franciaország egyik legjelentősebb komolyzenei intézménye: 1500 férőhelyes koncertterme mellett hatalmas dokumentációs központtal és kiállítótermekkel is rendelkezik, valamint mesterkurzusokat is szervez. Itt rendezik szeptember 19. és 26. között Bach-Kurtág címmel a két zeneszerző műveiből összeállított koncertsorozatot, vasárnap pedig Kurtág György Beethoven vonósnégyeseiből tart mesterkurzust.

"A 86 éves Kurtág György kétségtelenül a legnagyobb élő zeneszerző. Legalább annyira meglepő alkotó, mint amennyire ritka. Zenéjének tisztasága nem csökkenti annak érzelmi erejét, hanem megsokszorozza. Már ez is elég lenne a Cité de la Musique merész választásához, hogy Bachhal állítja párhuzamba" - írta a Le Figaro című napilap, amely szerint Kurtág és felesége négykezesének előadásában Bachot hallgatni "felkavaró élmény".

A sorozat részeként pénteken a Keller Vonósnégyes adott koncertet, amelynek tagjai Kurtág György tanítványai voltak a Liszt Ferenc Zeneakadémián. "Nem elég jól, sőt tökéletesen játszani Kurtág zenéjét, át kell élni és az embernek a teljes személyiségét bele kell adnia" - mondta a lapnak Keller András hegedűművész.

Pierre-Laurent Aimard zongoraművész, aki szeptember 26-án ad koncertet Kurtág és Bach műveiből, úgy véli, hogy a magyar zeneszerző gazdag bensőségességének interpretálásához teljes érzelmi odaadással, energiával és jelenléttel kell az előadóművésznek magáévá tennie a zenéjét. "Az érzelem nem egy olyan szó, amely az embernek eszébe jut a kortárs zenéről. Már pedig Kurtág esetében erről van szó" - hangsúlyozza a Le Figaro.

Aimard szerint ráadásul az érzelem szélsőséges sűrűségével valami szédítő szintet ér el Kurtágnál. Keller szerint pedig Kurtág zenéjének olyan erős a hangulata, az akciók olyan koncentráltak, hogy a zeneszerző egy teljes történetet képes elmesélni két hangban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.