Képzőművészet

Erőss István alkotását is bemutatják az isztriai fesztiválon

A horvátországi Isztrián készült Erőss István magyar képzőművész legújabb, helyspecifikus alkotása, amely a Transart fesztivál záróeseményeként a hétvégétől szeptember 30-ig látható a labini Lamparna művészeti központ kiállítótermében.

2012.09.16 21:29MTI

A Penészes figura címet viselő alkotás fából faragott egyszerű antropomorf alak, amely végső formáját több napon keresztül tartó folyamat, a penészedés során nyeri el. A művész az MTI-nek elmondta: a motoros fűrésszel megmunkált kétméteres fenyőrönkön vizes kenyérből életnagyságú nőalakot formázott meg, amely a fa anyagától, a levegő hőmérsékletétől, a páratartalomtól és egyéb külső környezeti hatástól függően folyamatosan változik, vagyis a mű önmagát formálja. 

"E különös +biológiai+ beavatkozással eltűnik a vizuálisan egyértelmű határ a szobrot alkotó anyagok között, így Erőss tárgyai jellegzetes példái lesznek az evolúciónak, és egy formáló művészi ötlet transzformációjának" - írta a kiállítás kísérő katalógusban A penészedés poétikája címmel Sanja Svrljuga. Erőss István a délszláv háború idején, 1992-ben alkotott először az isztriai Labinban, amikor a Labin art express elnevezésű nemzetközi szimpóziumon egy megszűnőben lévő bányában készített installációt. Az After Crying című munkáját később a kétségbeejtő politikai helyzet és az ebből következő háború abszurditására adott reflexióként értékelte.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.