Egy hónapon át látható

Szegedre érkezett "Az alaptörvény illusztrációi" című kiállítás

Első állomásként Szegedre érkezett Az alaptörvény illusztrációi címmel indult vándorkiállítás.

2012.08.31 22:29MTI

A Fekete Házban egy hónapon át látható tárlatot Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott nyitotta meg pénteken. Kerényi Imre az MTI-nek elmondta: színházi emberként pontosan tudja, hogy a száraz információ eladhatatlan. A jogi szövegnél nincs szárazabb, és a színházi életben azt tanulta, hogy "ilyenkor kell egy hordozórakéta, ami azt eladhatóvá” teszi. Erre a magyar festészet alkalmas, a kiállítás alkotásain keresztül az alaptörvény „mondatai és szövege elrepül az állampolgárokhoz”. 

Mint mondta, a tárlatot abban a reményben juttatják el az összes megyeszékhelyre, hogy a kiállítási helyszíneken az érdeklődők mellett, tanórák keretében, a fiatalok is megnézik majd a képeket és ilyen módon befogadhatják a közjogot. Mint fogalmazott, számára az egyik legfontosabb alkotás Korényi János Lovasroham 2006. október 23. című képe, maga is szenvedő résztvevője volt az akkori eseménynek. Ezt az eseményt a festő nagyon jól megragadta - mondta Kerényi, hozzátéve: sajátos humora miatt például Kiss Tibor Trianon című képét is kedveli. 

A vándorkiállításon a Magyar Nemzeti Galéria Hősök, királyok, szentek című kiállításának részét képező 16 új historikus festményt láthatja a közönség. Kerényi Imre korábban erről azt mondta: szerinte ezek a 150x108 centiméteres alkotások a magyar történelem utolsó 150 esztendejének metszéspontjait ábrázolják. A kiállításon szerepel még a Magyarország múltja, jelene és jövője címmel 2011 szeptemberében kiírt országos gyermekrajzpályázat 30 díjazott alkotása, illetve 33 olyan kiadvány, amely az alaptörvény megismertetése és népszerűsítése céljából készült. 

A tárlat minden megyeszékhelyen látható lesz egy-egy hónapig. Az óramutató járásával ellentétes úton haladva, Szeged után Békéscsaba, majd Debrecen következik. A turné 2014 áprilisában ér véget Budapesten, ahol a gyűjtemény elfoglalja végleges helyét a Parlamentben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.