A New York-i Guggenheim

Picasso feketén-fehéren

Pablo Picasso fekete-fehér alkotásaiból rendez kiállítást a New York-i Guggenheim Múzeum októberben.

2012.08.02 10:58MTI

A tárlat kizárólag a fekete-fehér művekkel foglalkozik, a változatosság kedvéért nem az 1973-ban elhunyt spanyol művész színes alkotásait mutatják be. Összesen 118 festmény, rajz és szobor lesz látható október 5-étől január 23-ig - közölte az intézmény.

A kurátorok szerint az alkotások közül sokat most láthat először a közönség.

A Picasso Black and White című tárlaton felsorakoztatott művek 1904 és 1971 között születtek, s ez bizonyítja, hogy a festő majd' egész pályafutása során kísérletezett az egyszínű, sötét, zord tónusokkal.

A kiállításra kiválogatott művek - amelyek Picasso rózsaszín és kék korszaka alatt, valamint a kubizmussal való találkozása és a szürrealizmus felfedezésével töltött időszakában - születtek, az ősi barlangrajzokat idézik - vélekedett Carmen Giménez, az egyik kurátor. Emellett kapcsolatba hozhatók egyfajta spanyol hagyománnyal, amelyet a fekete és az ahhoz hasonló árnyalatok használata jellemzett többek közt El Grecónál, Diego Velázqueznél, Francisco de Zurbaránnál és elsősorban Francisco de Goyánál, akinek "fekete képei" világhírűek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.