Egymást váltva

Csángó Fesztivál öt napon át Jászberényben

Egymást váltó népzenei koncertek és folklórműsorok, zenés-táncos felvonulás, valamint népművészeti vásár forgataga kínál kellemes időtöltést augusztus 8. és 12. között a Csángó fesztiválon, amelynek Jászberény immár 22. alkalommal lesz a házigazdája.

2012.07.28 17:26MTI

Az öt nap alatt mintegy ötven program, hétszáz közreműködő, húsz zenekar, tíz helyi együttes és húsz hagyományőrző csapat várja a Jászság központjában az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot iraki, ciprusi, mexikói és szerb együttes vendégjátéka színesíti - közölte Láng D. István, a rendezvény sajtófelelőse az MTI-vel.

A szerdai nyitónap A Jászsági bíró udvarában című műsorral indul, amely a jászsági táncokból és a térségben kialakult hagyományokból ad ízelítőt. A leglátványosabbnak várhatóan a gálaműsorok ígérkeznek: közülük az első, az augusztus 9-i különlegessége a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Jászság Népi Együttes közös nagyszabású koncertje. A város szabadtéri színpadán a produkcióban a fellépők reményei szerint a népzene "magába szívja" a rockzene sodró erejét, megtartva saját autentikus értékeit.

A pénteki gálaműsorban a szászcsávási zenekar ad koncertet, közreműködik a Jászság Népi Együttes, valamint több külföldi tánccsoport. A szombati gálán erdélyi hagyományőrzők kapnak főszerepet, míg a vasárnapi program a búcsúzás jegyében telik.

A szűk egy hét alatt a közönség elé lép a Fanfara Komplexa, Berka és a Szeres zenekar, az Illangó énekegyüttes, ŐsKestar Balkán Band, a Zagyva Banda és a Parno Graszt. A fesztiválon megtalálható az ízek utcája, a pálinka- és bormustra, valamint megtekinthet a közönség viselet-bemutatókat is.

A Csángó Fesztivál érdekessége, hogy augusztus 11-én szombaton délelőtt megtartják a VI. Magyar-magyar konferenciát, amelyen ezúttal a kisebbségi megmaradásról, a továbbélés határainkon belüli és túli lehetőségeiről esik szó. A Csángó Fesztivált, amely mára nem csupán a csángó magyarok, hanem a hazai hagyományőrzés egyik legfontosabb rendezvényévé nőtte ki magát, a Folklór Kulturális Közalapítvány és Jászság Népi Együttes rendezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.