Szombaton és vasárnap

Mától kétnapos Szent Anna-búcsú Mátraverebélyen

Szombaton és vasárnap tartják a hagyományos Szent Anna-búcsút Szűz Mária édesanyjának, Jézus nagyanyjának tiszteletére Mátraverebély-Szentkúton, a rendezvényhez kapcsolódik a Kristóf-napi járműmegáldás.

2012.07.28 09:03MTI

A Ferences Sajtóközpont tájékoztatása szerint Szent Anna tisztelete ferences hatásra terjedt el a középkorban, a keresztes háborúk után és a rend szentföldi missziója alapján ugyanis a nyugati kereszténység újra felfedezte Jézus szülőföldjét, földi életének emlékeit.

Szent Anna, a Mária életét segítő nagyszülő emberi közelségbe hozza a gyermek Jézust - írták a közleményben. Emlékeztettek, a palócoknál mindig is különösen fontos szerep jutott a nagyanyáknak, így nem véletlen, hogy a nemzeti kegyhely, Mátraverebély-Szentkút egyik legnépszerűbb, kifejezetten palóc búcsúja ez az ünnep.

A Szent Anna-búcsú keretében szombat este mutatják be újmiséjüket a Váci Egyházmegye idén szentelt papjai, utána körmenet és járműszentelés lesz.

Vasárnap délelőtt Keresztes Szilárd görög katolikus püspök katekézist tart, majd ünnepi szentmise lesz, a főcelebráns és szónok Palánki Ferenc egri segédpüspök. A szentmise után megáldják a nagyszülőket.

A kétnapos búcsú részletes programja a kegyhely honlapján (www.szentkut.hu) olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.