Múzeumok éjszakája

Egerben bemutatják Dobó István végrendeletét

Dobó István, az egri várvédő kapitány végrendeletét is bemutatják június 16-án a Múzeumok éjszakáján a Dobó István Vármúzeumban.

2012.06.14 15:45MTI

Az 1558. július 16-án kelt latin nyelvű okirat mellett más, az 1552-es várvédelemmel foglalkozó korabeli dokumentumokat is bemutatnak, illetve az Egri csillagok című mű Gárdonyi Géza tollából származó kéziratát, az író rajzait és az Egri csillagok című film jelmezterveit - közölte Rémiás Tibor, a vármúzeum vezetője csütörtökön Egerben sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, a végrendeletet 1931-ben Olaszliszka mezőváros iratanyagának rendezésekor fedezték fel Sátoraljaújhelyen a Zempléni levéltárban és azóta is ott őrzik. 

A kalligrafikus, úgynevezett kódexírással készült dokumentumban Végles váráról rendelkezik Dobó, az erősséget feleségére és gyermekeire hagyja. Széchenyi Orsolya, a múzeum helyettes vezetője arról szólt, hogy Egerben szombaton 17 órától másnap hajnali egyig színes programokkal várják a látogatókat. Lesz nép- és hastánc bemutató, népi zenekarok koncertje, fáklyás felvonulás az Egri Vitézlő Oskola vitézeinek közreműködésével és tűzugrás is. 

Ugyanakkor a vár püspöki palotájában megnyitják a Márai Sándor életművét bemutató, A gyertyák csonkig égnek című kiállítást. A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum anyagára támaszkodó tárlatot szeptember 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A múzeumok éjszakáján valamennyi kiállítás, így a Kazamata is ingyenesen látogatható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.