Pogányok udvara

Ötezren hallgathatják Monserrat Caballét a Sagrada Famíliában

Ötezer ember előtt fog énekelni pénteken Monserrat Caballé világhírű szoprán a barcelonai Sagrada Família-templomban.

2012.05.14 19:20MTI

A katalán városban csütörtökön és pénteken tartják a Pogányok udvara elnevezésű eszmecserét, amelyen 35 értelmiségi vitatja meg a katolikus egyház szervezésében a művészet, a szépség és a transzcendencia kérdéseit. A világhírű operaénekes a tanácskozás záróeseményeként lép fel a Szent Család-templomban.

Gaudí híres templomában 24 kórus összesen 615 énekese teszi próbára Caballé mellett a hely akusztikáját. A karzat 30 méter magasan van, így a Sagrada Família valóban zenei csemegével szolgál a hallgatóságnak.

Caballé két darabot énekel a záróeseményen, amelyen felcsendül Bernat Vivancos egy alkotása is. Vivancos kifejezetten arra írta művét, hogy azt a Sagrada Famíliában, a világ többi koncerttermétől és színházától olyannyira eltérő akusztikai környezetben adják elő.

Gaudí négy karzatot tervezett 30 méteres magasságba, hogy a hangok teljes pompájukban járják be a templom oszloperdejét.

A Pogányok udvara nevű eszmecserét XVI. Benedek pápa kezdeményezésére hívták életre, Barcelona az ötödik tanácskozásnak ad otthont Párizs, Palermo, Firenze és Tirana után - emlékeztetett az El País című lap internetes kiadása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.