Főleg kártyázásra, Csehországban mindenképp

Mire használják az emberek a régi pénzeket?

Főleg a kártyajátékoknál használják az emberek a régebbi, már érvénytelen pénzeket Csehországban.

2012.04.06 21:24MTI

A prágai jegybank (CNB) kimutatása szerint a lakosságnál több mint egymilliárd korona értékű, már érvényét vesztett cseh pénz van, holott annak többségét a nemzeti bank még beváltaná. Egy közelmúltban készített országos felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 70 százaléka őrizget otthonában régi cseh pénzt. Arra a kérdésre, hogy miért, az emberek egyharmada azt válaszolta, hogy emlékként, illetve mert gyűjti a régi pénzeket. Egy másik harmad viszont azt mondta, hogy a kártyajátékoknál használja, elsősorban az érméket.

A nemzeti bank adatai szerint a tavaly lecserélt ötvenkoronásokból több mint 12 millió darab nem került vissza a bankba (összértékük 607 millió koronára rúgott). A korábban lecserélt húszkoronásokból 5,2 millió korona értékben maradt a lakosság fiókjaiban.

Az ötvenfilléres érmékből, amelyeket 2008-ban cseréltek le, 366 millió darab hiányzik, méghozzá183 millió korona összértékben - közölte nemrégiben újságírókkal Petra Hájková, a jegybank sajtóosztályának munkatársa. "Csak a le nem cserélt papír ötvenkoronások és húszkoronások, illetve ötvenfilléresek együttes értéke tavaly év végén 894 millió koronára rúgott" - magyarázta.

Elmondta, hogy a papírpénzek egészen 2017-ig beválthatók a jegybank fiókjaiban, de nemigen van érdeklődés.

Az önálló Cseh Köztársaság megalakulása (1993) után kiadott, de ma már érvényüket vesztett nagy értékű papírpénzekből - 100, 200, 500, 1000, 5000 koronásból - ugyancsak van még a lakosság körében, de azok inkább már csak emlékek, gyűjtemények részei, vagy kereskedelmi célokat szolgálnak.

A papírpénzektől eltérően a lejárt érmék nagy része továbbra is aktív forgalomban van, mégpedig a Csehországban nagyon népszerű és hagyományos kártyajátékoknál.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.