Elhunyt Jim Marshall

Sírba vitte titkát a "hangerő atyja"?

Nyolcvannyolc esztendős korában elhunyt Jim Marshall, aki legendás gitárerősítői révén jelentősen hozzájárult a rockzene hangzásvilágának megteremtéséhez.

2012.04.05 18:39MTI

A 88 esztendős Marshallt a rákkal folytatott küzdelem, és számos súlyos agyi érkatasztrófa után érte a halál csütörtök reggel egy angliai idősek otthonában - közölte a fia, Terry Marshall.

A "hangerő atyja" 1923-ban született Londonban. Dobosként kezdte a pályafutását, majd belekóstolt az üzlet világába, és 1962-ben megalapította a Marshall Amplification nevű cégét.

Az Egyesült Államokból importált gitárerősítők olcsóbb változatait kezdte gyártani Nagy-Britanniában, és idővel olyan legendás zenészek használták a berendezéseit, mint Jimi Hendrix és Eric Clapton. Leo Fender, Les Paul és Seth Lover mellett Marshallt tisztelik a rockzenéhez kötődő berendezések létrehozásának negyedik alapító atyjaként.

"A rock and roll már sohasem lesz ugyanaz nélküle. Az erősítői azonban örökké velünk lesznek" - írta Twitter-bejegyzésében a Guns N' Roses egykori gitárosa, Slash.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.