Megoszthatja a politikailag érzékeny királyságot

Thaiföldön tilos a Macbeth vetítése

Betiltotta William Shakespeare Macbeth című drámája thaiföldi filmadaptációjának vetítését a bangkoki cenzúra, mert úgy ítélte meg, hogy a királygyilkosságról szóló történet megoszthatja a politikailag amúgy is érzékeny királyságot.

2012.04.04 18:22MTI

Shakespeare darabja arról szól, hogyan gyilkolja meg trónjáért egy hataloméhes hadvezér Skócia királyát, és hogyan követ el további gyilkosságokat trónja megtartásáért.
   
Az Ing Kandzsanavanit rendezte thai nyelvű film egy Thaiföldre emlékeztető fiktív országba helyezi a történetet. Thaiföld közelmúltjából is láthatók benne jelenetek: az 1973-as diáklázadás elfojtása és a 2010-es, katonák és kormányellenes tüntetők közötti, 91 emberéletet kioltó összecsapások.
   
"A bizottság úgy ítélte meg, hogy a Shakespeare-nek meg kell halnia című film alkalmas az ország megosztására" - jelentette be a kulturális minisztérium film- és videoirodája közleményében, és nem engedélyezte a film forgalmazását. A film társproducere egyébként maga a tárca volt.
   
A 84 éves Bhumibol király egyes alattvalói szemében félistennek minősül. A királyi családnak ugyan nincsen semmilyen hivatalos politikai szerepe, azonban a világ egyik legszigorúbb törvénye védelmezi őt a felségsértéssel szemben. Felségsértésért akár 15 évi börtön is kiszabható. A király fivérét máig tisztázatlan körülmények között, 18 éves korában agyonlőtték.
   
Az országban néhány éve erőszakos tüntetések voltak a királypárti "sárgaingesek" és a száműzetésben élő volt kormányfő, a 2006-os puccsal megbuktatott Thakszin Sinavatra hívei, a "vörösingesek" között.
   
A film producere, Manit Szrivanicspum úgy vélte, hogy a cenzorok reagálása "eltúlzott" volt. "Nem akarunk senkit sem sértegetni. A film elvekről és erkölcsről szól" – hangsúlyozta. "Véleményem szerint mindenkiben megvannak a hatalommal visszaélő Macbeth alapvető jellemvonásai".
   
A rendezőnő szerdán "abszurdnak" nevezte a döntést. A cenzori bizottság a film monarchiaellenes tónusait és a politikai áthallásokat kifogásolta.
   
"A bizottság azt kérdezte, miért akarjuk a múlt sajgó fájdalmával felzaklatni a népet"- közölte a rendező egy interjúban. "A cenzoroknak az sem tetszett, hogy a gyilkos vörös csuklyás köpenyt viselt,  olyan színűt, mint amilyen a Thakszin-párti "vörösinges" tüntetők színe volt.
   
Thaiföld jelenlegi kormányfője, Jinglak Sinavatra, Thakszin Sinavatra testvére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.