Leopoldo Brizuela mosolyoghat

Argentín író kapta a legrangosabb spanyol irodalmi díjat

Leopoldo Brizuela argentin író nyerte el idén a spanyol nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismeréseként számon tartott Alfaguara-díjat.

2012.03.27 09:55MTI

A dél-amerikai szerző az Una misma noche (Egy ugyanolyan estén) című regényével érdemelte ki a 175 ezer dollárral járó díjat - közölte a zsűri Madridban hétfőn.

Idén rekordszámú, 785 kéziratot nyújtottak be írók Spanyolországból és Latin-Amerikából. Leopoldo Brizuela regénye az 1976 és 1983 közötti argentin katonai junta rémtetteiről szól.

A szerző 1963-ban született La Platában, hazájában újságíróként, énekesként és fordítóként is ismert. Tavaly kolumbiai író, Juan Gabriel Vásquez kapta El ruido de las cosas al caer (Zuhanó dolgok hangja) című regényéért az Alfaguara-díjat, amelyet 1965-ben alapítottak, 1973 és 1997 között azonban nem osztották ki.

Az elismerés történetében mindössze egy író van, aki kétszer is elnyerte a díjat: a spanyol Manuel Vicent 1966-ban és 1999-ben.

A második díjat kiérdemlő művéből, A tenger zenéje címűből Bigas Luna forgatott nagy sikerű filmet azonos címmel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.