A vonatkozó szerződés már két éve lejárt

A washingtoni Holokauszt Múzeum ragaszkodik a kölcsönbarakkhoz

Nem akarja visszaadni az auschwitzi múzeumtól kölcsönzött barakkot és más műtárgyakat a washingtoni Holokauszt Múzeum, pedig a vonatkozó szerződés már két éve lejárt, és a helyzet veszélyezteti a lengyel fél további együttműködését más zsidó múzeumokkal is.

2012.02.28 19:24MTI

A barakkot 1989-ben tíz évre adta kölcsön az auschwitzi intézmény, majd további tízre hosszabbították meg a szerződést. Időközben megváltoztak a lengyel jogszabályok és öt évre csökkent a nemzetközi műtárgykölcsönzések maximális időtartama. Ennek értelmében a lengyel fél a műtárgyak azonnali visszaszolgáltatását követeli.
   
A wasingtoni múzeum nem válaszol a hivatalos levelezésre, és a zsidó közösségeket is mozgósítja az ügyben. Martin Smithnek, az intézmény volt igazgatójának a Washington Post című napilapban publikált cikke szerint "az Egyesült Államok 65 millió dollár értékű támogatást nyújtott Lengyelországnak az utóbbi hónapokban Auschwitz és hasonló jellegű történelmi emlékek fenntartására", így a kikölcsönzött tárgyaknak a lengyel kormány érdekében Washingtonban kellene maradniuk.
   
Piotr Cywinski, az auschwitz-birkenaui múzeum igazgatója zsarolásnak és korrupciókísérletnek nevezte az ajánlatot, és hangsúlyozta, hogy a haláltábori emlékek nem kereskedelmi áruk. Kiemelte, hogy a megítélt támogatás negyed ennyi, és a lengyelországi múzeum a mai napig egy centet sem látott belőle.

Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel diplomata és külügyminiszter, a tábor egyik túlélője kiemelte, hogy "amennyiben nem változik az amerikaiak állásfoglalása, Lengyelország nem fog többé együttműködni egyetlen külföldi zsidó múzeummal sem, kivéve a jeruzsálemi Jad Vasem intézetet, amellyel kitűnő kapcsolatai vannak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.