Filmkockák - versenyben

18 filmet szed szanaszét az Arany Medve

Idén is szerepel magyar alkotás a Berlinale nagyjátékfilmes versenyében: Fliegauf Benedek Csak a szél című filmje, amelynek világpremierjét a berlini filmfesztiválon tartják, 17 másik alkotással versenyez az Arany Medvéért.

2012.02.09 09:24MTI

A berlini a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. 2001 óta Dieter Kosslick áll a fesztivál élén, ő válogatja többek közt a nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő alkotásokat. Idén 23 filmet hívtak meg a játékfilmes szekcióba, ebből 18 verseng az Arany Medvéért, köztük a magyar film is.

A versenyben három német alkotás is szerepel: Christian Petzold filmje, a Barbara, Matthias Glasner rendező Gnade című műve, valamint Hans-Christian Schmid munkája, a Was bleibt.

Arany Medvében reménykedhet a Billy Bob Thornton rendezésében készült Jayne Mansfield's Car, valamint Benoit Jacquot műve, a Les Adieux á la Reine, amely a fesztivál nyitófilmje is egyben. Szintén a versenyben kapott helyet Frédéric Videau Á moi seule című munkája, valamint a francia-svájci koprodukcióban készült L'enfant d'en haut, Ursula Meier rendezése. Az olasz Taviani fivérek, Paolo és Vittorio a Cesare deve morire című filmmel versenyeznek.

A Fülöp-szigeteket képviseli a Captive című alkotás Brillante Mendoza rendezésében, Isabelle Huppert főszereplésével. Indonéziából érkezik a Postcards From the Zoo című film, a Metéora pedig görög-kolumbiai koprodukcióban forgott Szpirosz Sztatopulosz rendezésében. A versenyben portugál film is szerepel: a Tabu című alkotást Miguel Gomes rendezte, míg a szomszédos Spanyolországból Antonio Chavarrías legújabb filmjét, a Dictadót hívták meg. Helyet kapott a versenyfilmek között egy szenegáli mű, az Alain Gomes rendezte Aujourd'hui, valamint egy dán film, a Mads Mikkelsen főszereplésével készült En kongelig affaere, amelynek rendezője Nikolaj Arcel.

Az Arany Medvéért indul Kim Nguyen Kanadát képviselő alkotása, a Rebelle, valamint Vang Csüan-an (Wang Quan'an) rendező munkája, a Paj lu jüan (Bai lu yuan), angol címén a White Deer Plain.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.