Az olvasó általában gyűjtő is

Képregények tízezreiről készült kalózmásolat Franciaországban

Közel 40 ezer képregénynek jelent meg kalózkiadása Franciaországban: ez az ágazat a jó minőségű fájlokat előállító szervezett csoportok fő célpontja.

2012.01.23 07:53MTI

Ez derült ki egy tanulmányból, amelyet az angouleme-i Nemzetközi Képregény Fesztiválhoz, a legnagyobb európai seregszemléhez időzítve tettek közzé.
   
"Becslésünk szerint 35-40 ezer képregényről készült kalózmásolat, ebből 8-10 ezer ténylegesen elérhető az átlagosan tájékozott internetezők számára letöltő helyeken vagy peer-to-peer hálózatokon" - mondta a kutatást vezető Mathias Daval.
   
A peer-to-peer (P2P) egymással közvetlen kapcsolatban lévő számítógépek hálózata, amelyet fájlcserére használnak, de egyre gyakoribb a rajzfilmek közvetlen letöltése.
   
"A képregény-olvasó rendszerint gyűjtő is, aki többnyire szeret lapozni. Ráadásul nincs elég legális digitális kínálat, ami bizonyos mértékben serkenti a kalózkodást" - jegyezte meg Daval.
   
A képregények olvasási ideje és formátuma jól alkalmazkodik a számítógépes olvasáshoz vagy informatikai hordozóhoz, és gyakran sorozatok vagy szerzők szerint lehet csomagban letölteni a rajzfilmeket - tette hozzá a kutató.
   
Más holnapok azoknak az oldalaknak a listáját teszik közzé, amelyekről akár 100 gigabyte is letölthető néhány kattintással.
   
A képregény-kalózkodás nem magányos műfaj, szervezett csapatok százai foglalkoznak vele. A "csapatok" beszkennelik a lapokat, szükség esetén lefordítják, kézzel átírják a szövegeket és felteszik a netre. Ez hosszú lélegzetű munka, egy-egy képregény digitalizálása fordítás nélkül 3-5 órát igényel.
   
A manga (japán képregény) kivételével az újdonságokat ritkábban másolják, mint az elmúlt két év slágereit. Minden három kalózváltozatú képregény közül kettő tíz évnél nem régebbi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.