Hepe-hupás vén Szilágyba

Hova menjünk ma?

A Debreceni Népi Együttes a szilágysági hagyományőrzőkkel közösen mutatják be a tájegység néphagyományait, népzenéjét, néptáncait.

2012.01.14 07:36ma.hu

A Debreceni Művelődési Központban működő Debreceni Népi Együttes a nagysikerű - Bartók Teremben rendezett - újévköszöntő gálaműsora után ezen a hétvégén, január 14-én, Budapestre, a Hagyományok Házába kapott felkérést a Szilágysági Almáriumba. A 17 órakor kezdődő rendezvényen szilágysági hagyományőrzőkkel (adatközlőkkel, táncosokkal, zenészekkel) közösen mutatják be a tájegység néphagyományait, népzenéjét, néptáncait.


A Debreceni Népi Együttes 1950 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy összegyűjtse és műsorában feldolgozza Hajdú-Bihar megye hagyományait, az alföldi magyar néphagyományokat, dalokat, táncokat. Ma már hazánk és a Kárpát-medence minden tánctípusa és dialektusa szerepel az együttes műsorán.

Az együttes alapítója és 1993-ig vezetője dr. Béres András néprajzkutató, koreográfus volt. Jelenleg az együttes művészeti vezetői Hercz Beáta és Hercz Vilmos a Népművészet Ifjú Mesterei, a tánckarvezetők Tóth Anita és Lakatos Zsolt.  

A műsor első része a teljesség igénye nélkül, de mégis széles palettán mutatja be a Partium még fellelhető táncos-zenés kultúráját a helyi adatközlők segítségével, akik több településről érkeznek.

A műsor meghívott hagyományőrző vendégei:

    Szilágysámsonból Balogh István, Püsök Eszter, Bálint Szilárd, Bálint Boróka,
    Szilágybagosról Birtalan József, Csengettyűs Mihály, Csengettyűs Claudio, Csengettyűs Katalin,
    Szilágynagyfaluból adatközlő zenészek: Varga Máriusz, Varga László, Birtalan József,
    Krasznáról és Szilágyférből táncosok.

Kísér a Bürkös Banda.

A műsorban az adatközlő táncosok és zenészek fellépése mellett a két együttes vezetőinek korábbi gyűjtőmunkájából született zenés-énekes táncalkotások, illetve az abból színpadra állított fesztiváldíjas koreográfiák kapnak helyet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.