DVD-n is megjelent

Filmsorozat Debrecenről: 650 év - 650 másodperc

Tizenkét részes filmsorozatot készített a 650 éves Debrecenről a helyi városi televízió; a 650 év - 650 másodperc című alkotást csütörtökön mutatták be a Debreceni Művelődési Központban.

2012.01.13 06:59MTI

Somogyi Béla (Fidesz), a város kulturális alpolgármestere hangsúlyozta: a Debreceni Városi Televízió (DTV) vállalkozása méltó lezárása annak a tavalyi programsorozatnak, amellyel arra emlékeztek, hogy 1361-ben Nagy Lajos királytól mezővárosi rangot kapott Debrecen.
   
Beszédében felidézte, hogy a város a magyar történelemben több alkalommal vált az ország politikai, gazdasági és szellemi értelemben vet központjává. Utalt egy korabeli felmérésre, amely szerint 1870-ben Debrecen lakosságának 60 százaléka írástudó volt, miközben az országos átlag 15 százalék volt. Mindehhez jelentősen hozzájárult a Református Kollégium és az Alföldi Nyomda is, amely tavaly ünnepelte alapításának 450. évfordulóját - sorolta Somogyi Béla.
   
E jeles történelmi eseményeket is feldolgozza a DTV 650 másodperces részekből álló sorozata - fűzte hozzá Vojtkó Ferenc, a széria szerkesztője, aki elmondta, hogy a 12 rész egészen a váradi adományozó levéltől napjainkig tekinti végig a cívisváros történetének legjelentősebb pillanatait.
   
Széles Tamás, a DTV ügyvezetője a filmbemutatón elmondta: az elmúlt tíz évben felgyorsult a filmgyártás stúdiójukban. Eddig több mint ötven filmet készítettek, amelyek közül kiemelte a Debrecen díszpolgárait és a város történetét bemutató sorozatot.
   
A 650 év - 650 másodperc című sorozat DVD-n is megjelent - fűzte hozzá az ügyvezető.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.