Ezúttal Stróbl Alajos portréját hurcolták el

Nehéz és drága lesz a Margitszigetről ellopott szobrok pótlása

Négy szobrot próbáltak meg ellopni a margitszigeti Művészsétányról, de csak egyet, Stróbl Alajos portréját hurcolták magukkal a tolvajok. Három hónapon belül ez a második szoborlopás a szigeten. Nehéz lesz és milliókba kerül a műalkotások pótlása.

2012.01.12 16:43MTI

Zsigmond Attila, a szobrok gondozásáért felelős, a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Budapest Galéria igazgatója elmondta, hogy a Margitszigeten keddről szerdára az éjszakai órákban garázdálkodtak a tolvajok, mert ilyenkor semmiféle őrzés nincs a szigeten. A Főkert munkatársai fedezték fel a rongálást szerda hajnalban.
   
Ez a vandalizmus három hónapon belül már a második - jegyezte meg Zsigmond Attila. Most elhurcolták Stróbl Alajos önportréját, ledöntötték Kodály Zoltán szobrát, Varga Imre József Attila büsztjét nem sikerült elmozdítaniuk, de mepróbálták, és ugyanígy megmaradt Ligeti Miklós Rákász fiú című szobra, amely a sziget mesterséges vízesésének tavában van. Ennél a szobornál a ledöntéséhez használni akart vászon hevedert, gurtnit találtak. A három alkotást csütörtök kora délutánra biztonságba, vagyis raktárba helyezte a Budapest Galéria. A lopás és a rongálások miatt a Főkert feljelentést tett a rendőrségen, illetve megerősített járőrszolgálatot kért a Margitsziget területére.
   
A margitszigeti Művészsétányon összesen 38 szobor áll, ezeknek körülbelül egyharmada kő, amiket nem tudnak ellopni, csak a bronzból készült alkotásokat.
   
Az igazgató fölidézte, hogy három hónappal ezelőtt ellopták Kisfaludy Stróbl Zsigmond Izsó Miklósról készített portréját, Domonkos Béla Gábor Andor büsztjét és Beck Ö. Fülöp Önportréját. Ekkor rongálták meg, de nem tudták elhurcolni Pátzay Pál Derkovits Gyuláról mintázott bronz portréját. A három ellopott műalkotásból kettőt helyreállítottak.
   
Zsigmond Attila arról is beszélt, hogy az ellopott szobrok pótlása rendkívül nehéz, mert tulajdonosuknak, a Fővárosi Önkormányzatnak költségvetési forrást kell hozzá találnia, megszavaznia. Egy-egy bronzportré legalább 2-3 millió forintba kerül. Legkorábban sajnos csak 2013-ban lehet tervezni az ellopott műalkotások újraállítását - jegyezte meg.
   
Van olyan szobor, amelynek létezik öntőformája, de van olyan is, amelynek nincs. Hogy melyiknek létezik, és melyiknek nem, az "műhelytitok". Ha meg kell bízni egy művészt a szobor elkészítésével, akkor természetesen tiszteletdíjat is kell fizetni neki, ami tovább növeli a költségeket.
   
A Budapest Galéria azon igyekszik, hogy a köztéri szoborportrékat minél jobban rögzítse, de a fémtolvajok ellen hatékony törvénykezés kell - jegyezte meg Zsigmond Attila.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.