Látogatórekordot döntött az emlékhely

Egy év alatt 342 ezren fordultak meg az egykori Stasi-börtönben

Látogatói rekord: összesen 342 ezren látogattak el az elmúlt évben az egykori NDK Állambiztonsági Hivatala, a Stasi a börtönébe.

2012.01.02 19:49MTI

Több mint tízezerrel többen voltak kíváncsiak a börtönre, mint 2010-ben - közölte az emlékhely hétfőn.
   
A Stasi áldozatainak emléket állító emlékmúzeumot 2004-ben alapították, azóta mintegy 2,4 millióan ismerték meg a komor helyet. A külföldi látogatók száma is folyamatosan növekszik.
   
A legtöbb látogatót egykori politikai foglyok kísérik végig a történelmileg autentikus termekben. Láthatóak eredeti állapotukban megmaradt cellák és kihallgatószobák. A Stasi központi vizsgálati fogdája magasházakban kapott helyet, a politikai foglyok gyakran azt sem tudták, hol őrzik őket.
   
Jelenleg átépítik az emlékhelyet: az egykori raktárcsarnokban nagy kiállítóteret rendeznek be, valamint modern látogatóközpontot, új rendezvény- és szemináriumtermeket illetve könyvesboltot és kávézót alakítanak ki.
   
A projektre az ország és a tartomány 16 millió eurót fektet be, amiből 3 millió eurót közvetlenül a kiállításokra kell költeni. A tervek szerint az átépítés 2013 elejére fejeződik be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.