Most múlik pontosan...

Csík Zenekar: hagyományos óévbúcsúztató koncert vendégekkel

Ismét megrendezi hagyományos óévbúcsúztató nagykoncertjét a Csík Zenekar, amely december 30-án a fővárosi Hungexpo G pavilonjában sztárvendégekkel "örömzenél".

2011.12.27 11:46MTI

"Hosszú évek óta megszervezzük ezt az eseményt, a helyszínek változtak. Kezdetben a kecskeméti kamaraszínházban, majd a művelődési központban játszottunk, aztán ahogy egyre ismertebbek tettünk és nagyobb volt az érdeklődés, áttettük a programot Budapestre. A fővárosban először a budai Fonóban, majd a Millenárison búcsúztattuk az óévet, a Hungexpo azért ideális helyszín, mert nagyon sokan elférnek, senki sem marad le a koncertről" - mondta Csík János hegedűs, énekes az MTI-nek.

A rendezvény alapját annak idején az adta, hogy a zenekar vezetőjének születésnapja december 30-án van.

Mint kifejtette, ez a koncert a kezdetektől igazi ünnep a zenekar életében, az elmúlt években ráadásul a szakmától szinte minden díjat megkaptak és folyamatosan érzik a közönség szeretetét. "Mi azzal köszönjük ezt meg, hogy ilyenkor olyan produkciót igyekszünk összeállítani, amely egyrészt egészen más, mint egy szokványos koncert, másrészt hozza a régi dallamokat és a szeretett pillanatokat".

Az idei Csík-óévbúcsúztató kicsit más ízű és stílusú lesz, mint a korábbiak és a nagyobb igényesség jegyében zajlik majd. Lesznek fotó- és filmvetítések, fellép Ferenczi György és a Rackajam, Pál István "Szalonna" és Bandája, Kiss Tibor (Quimby), valamint a Langaléta Garabonciások csoport.

"A program 20 órakor kezdődik a mi koncertünkkel, aztán táncházakat játszunk, Pál Szalonnáék húzzák a talpalávalót, a Langaléta Garabonciások gólyalábakon szórakoztatják a közönséget, éjféltől Ferenczi Gyuriék bluest, rock and rollt adnak elő önállóan és velünk közösen is. A műsor legalább éjjel 2-ig eltart majd" - sorolta Csík János.

Az alternatív színtér is megjelenik

Jó ideje az autentikus népzene hagyományait ápoló Csík Zenekar egyik védjegye, hogy a hazai alternatív színtér dalait is beemeli műsorába; nemrég megjelent friss lemezükön, a Lélekképeken a Hobo Blues Band, a Kispál és a Borz, valamint a Quimby egy-egy dala is szerepel a Csík Zenekar átértelmezésében.

"Tíz évvel ezelőtt kezdődött, az A kor falára című albumunkkal. Akkor egy erdélyi, mezőségi táncdallamot adtunk elő előbb hagyományos felfogásban, aztán egy dzsesszzenekarral szvingesen, végül visszatértünk az eredetihez. Már akkor az volt a szándék, ami most is: másképp megmutatni ezeket a gyönyörű dallamokat, mert így az emberek hamarabb rá tudnak lüktetni a mai világ ritmusára. Később Szabó Attila hegedűsünkön keresztül jutottunk el a Kispál és a Borzhoz, illetve Lovasi Andráshoz, így alakult ki az állandó és kölcsönös együttműködés: hol Lovi énekel a mi lemezünkön, hol én játszom az ő albumán" - mondta a zenekarvezető.

Mint mondta, jó minőségű, igényes megoldásnak tartja az alternatív színtér "befogadását" a népzene, mindannyiunk igazi kincse tovább éltetésére. Ezt - tette hozzá - igyekeznek minél magasabb színvonalon, a növekvő elvárásoknak megfelelve művelni.

A Csík Zenekar 1988-ban alakult Kecskeméten, erdélyi és magyar népzenét tartalmazó első lemezét 1993-ban készítette Boldog szomorú dal címmel. Az idén ősszel megjelent Lélekképek a nyolcadik stúdióalbum. Felléptek Olaszországban, az Egyesült Államokban, Észtországban, Ausztriában, Belgiumban, többször játszottak a Sziget fesztivál világzenei nagyszínpadán.

A zenekar 1992-ben megkapta a Kiváló Művészeti Együttes díjat, 2007-ben Fonogram-díjat, 2009-ben Magyar Örökség-díjat vehettek át, Csík János tavaly a Magyar Köztáraság Arany Érdemkeresztjét.

Az együttes tagjai: Barcza Zsolt (cimbalom, tangóharmonika), Bartók József (bőgő), Csík János (hegedű, ének), Kunos Tamás (brácsa, dob), Majorosi Marianna (ének), Makó Péter (szaxofon, tárogató, klarinét) és Szabó Attila (hegedű, gitár, ének).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.