Az Új Színház igazgatóját választotta a közgyűlés

Márta István a Zsolnay Örökségkezelő élén

Márta Istvánt, az Új Színház jelenlegi igazgatóját választotta a pécsi közgyűlés a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetőjének csütörtökön.

2011.12.15 12:19MTI

Márta István február 1-jétől töltheti be a tisztséget, megbízatása határozatlan időre szól. Az Új Színház jelenlegi igazgatója Bozóky Anitát és Bocz Tamást váltja; őket a közgyűlés január 31-el visszahívta tisztségükből.     

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Pécs olyan kiemelkedő kulturális intézményeinek tevékenységét koordinálja, mint a világörökségi létesítmények, a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, valamint a Művészetek és Irodalom Háza.    

Páva Zsolt fideszes polgármester a közgyűlésen a váltás okairól elmondta: egy Pécshez méltó, európai színvonalú, a régión túlnyúló tevékenységet szeretne látni az örökségkezelő által menedzselt intézményekben. Ehhez keresett és talált szakembert Márta István személyében a városvezetés.     

Tóth Bertalan, a közgyűlésben legnagyobb létszámmal jelen lévő ellenzéki formáció, az MSZP-frakció vezetője is örömtelinek nevezte Márta kinevezését, és képviselő-csoportja támogatásáról biztosította az új vezetőt.   Márta István egy múlt heti sajtótájékoztatón beszélt először a felkérésről. Akkor azt mondta: megtisztelő számára a lehetőség, Pécs kiemelkedő szerepet játszik az életében, sok szál fűzi ide, hiszen többször rendezett a Pécsi Nemzeti Színházban, látogatta a Pécsi Országos Színházi Találkozót, nyert is annak versenyprogramjában, és most a fesztivál művészeti igazgatójaként is tevékenykedik.
   
"Bár az Új Színház igazgatói pályázatának kihirdetése után több megkeresést kaptam, szinte gondolkodás nélkül mondtam igent Páva Zsoltnak, amikor e csodálatos intézményrendszert összefogó társaság vezetésére kért" - fogalmazott.   

Márta István tizenhárom év után 2012. január 31-ével távozik az Új Színház éléről, miután Tarlós István, Budapest főpolgármestere Dörner György színművész pályázatát hozta ki győztesnek az övével szemben október elején.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.