Archívum a köbön

Barisnyikov egy New York-i könyvtárnak ajándékozta archívumát

Mihail Barisnyikov világhírű orosz származású amerikai balettművész a New York-i Előadóművészeti Könyvtárnak ajándékozta személyes archívumát: videofelvételeit, fényképeit és pályafutásával kapcsolatos más emlékeit.

2011.10.09 18:44MTI

"Ezekben van az egész életem" - idézte a napokban The New York Times online kiadása (nytimes.com) a 63 esztendős művészt, akinek felesége 35 dobozba csomagolta az értékes dokumentumokat, köztük olyan hírességektől származó üdvözlő sorokat, mint Jacqueline Kennedy Onassis, Frank Sinatra, Jimmy Carter és Bill Clinton.

A legizgalmasabb az a 650 videoszalag, amely Barisnyikov táncművészetét örökítette meg. A legrégebbi felvétel 11-12 éves korában, a rigai tánciskolában készült: a képkockákon fekete rövidnadrágban és ingben gyakorol. Barisnyikov 1974-ben egy kanadai fellépés során döntött úgy, hogy nem tér haza Szentpétervárra (az akkori Leningrádba). New Yorkban az Amerikai Ballett Színház tagja lett, majd Balanchine koreográfiáit is táncolta a New York City Ballett társulatban.

Mint a művész elmondta: azért adományozta archívumát a könyvtárnak, hogy a fiatal művészek tanulmányozhassák a táncosok és a koreográfusok munkáját.

A könyvtár arra számít, hogy Barisnyikov "szupersztár státusa" a kutatók, diákok és a széles közönség figyelmét is felkelti a gyűjtemény iránt.

A következő három évben a videókról digitális másolatokat készítenek és katalogizálják a tetemes anyagot. Barisnyikov elárulta: megkönnyebbült, hogy átadhatta az archívumot.

"Az élet első felében az ember felalmozza a dolgokat. A második felében pedig megszabadul tőlük" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.