Pisztrángfesztivál: október 7 - 9.!

Magyar borban úszik a csúcsra a pisztráng

Kevés halat eszik a magyar - a pisztráng lehet a megváltás.

2011.09.30 09:50ma.hu

A magyarok az európai átlagnál kevesebb halat esznek, teszik ezt annak ellenére, hogy a karsztvizekben gazdag Magyarországon világszínvonalú minőségű halak találhatók. Jó példa erre a magyar pisztráng, amely kimondottan mostohán kezelt fajta a magyar konyhákban. Ennek megváltoztatása érdekében rendezik meg Tapolcán az első Pisztrángfesztivált.

A rendezvény időpontja október 7 - 9. Azért ebben az időszakban szervezik meg a fesztivált, mert a tapasztalatok szerint a tapolcai karsztvizekben élő pisztrángjaink ekkor mutatják legjobb formájukat, ilyenkor a legízletesebb a húsuk. - Többezres tömegre számítunk. Igazi családi programnak szánjuk, ahol a legkisebbektől, a szülőkön át a nagyszülőkig mindenki megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot. Első alkalommal ünnepeljük a pisztrángot Tapolcán. - nyilatkozta ifjabb Mezőssy Zoltán a rendezvény fő szervezője. A rendezvény házigazdája hozzátette: - Korábban Tapolca környéken húzódott hazánk legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe (1974-1991) éves szinten több mint 250 tonna pisztrángot tenyésztettek, amely a mélyművelésű bauxitbányászat megszüntetésével és a karsztvíz kiemelés drasztikus lecsökkenése miatt, sajnos már a múlté.

Ma már csak kisebb mennyiségben halászható ez a fajta. A szervezők ismét szeretnék divatba hozni a minőségi pisztráng fogyasztását. Erre jó esély van, hiszen a tapolcai barlangok vize a Dunántúlon egyedülállóan tiszta, oxigéndús, folyamatosan cserélődő karsztvíz, amelyek télen-nyáron tizenhét fokos.

A híres tapolcai barlangokból kiáramló vízzel táplálják a település déli városrészében található kisebb pisztrángtelepeket.


Ifjabb Mezőssy Zoltán elmondta: - Halfogyasztás tekintetében sajnos Magyarország az európai átlag mögött is elmarad. A karácsonyi ünnepek alatt fogy el az évi termelés 40 százaléka. A hal megkedveltetését gyermekkorban kell elkezdeni, így megnő annak az esélye, hogy a következő generáció étrendjébe bekerül a halétel hetente legalább egy, de inkább két-három alkalommal.

A táplálkozási trendek világszerte megfigyelhető változása (a szükségesnél több energia- és kevesebb rostbevitel) mellett a lakosság egészségét nagymértékben befolyásolják az országonként eltérő élelmiszer-fogyasztási szokások. Azokban az országokban például, ahol az emberek asztalára rendszeresen kerül hal, jóval kevesebb a szívbeteg.

Mindezekhez Varga Bálint borász hozzátette:

- Tapolcán a halak mellett, komoly történelme van a borkereskedelemnek is. A századfordulóhoz közeledve ugyanis a borkereskedők és borügynökök fogadására hat szálloda épült a városban, melyek sosem szűkölködtek vendégekben. A fesztivál célja a halfogyasztás népszerűsítése mellett a halétel-bor párosítás erősítése is. A fesztivál szakácsainak könnyű dolguk lesz, hiszen Tapolcától nem messze a Badacsonyi borvidéken készítik azokat a borokat melyek halételeinkhez harmonikusan illeszkednek: ilyen a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát és az Olaszrizling

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.