Toleranciakampány Magyarországon élő külföldiekkel

Mi, ha nem magyar?

Mi, ha nem magyar? címmel tolerancia kampányt indít Magyarországon élő külföldiekről a MetaforumFilm Stúdió, a projekt során elkészülő tíz, egyenként ötperces kisfilmben bevándorlók mesélnek arról, mit jelent neki magyarnak lenni.

2011.09.26 16:39MTI

A stúdió ősszel indítja útjára a bevándorlók beilleszkedését és elfogadását célzó projektjét, amely az Európai Integrációs Alap támogatásával valósul meg. A készítők célja, hogy az országban élő külföldiek bemutatásával közelebb hozzák az emberekhez az "idegeneket", és bemutassák mennyire sokat jelent nekik a "szabadon választott" haza.
  
A tematikus sorozatban hungarikumnak számító termékekről, szokásokról, módszerekről mesélnek a főszereplők.
   
"Megható látni filmekben, hogy egy nem itt született, idegen anyanyelvű ember mennyire magáénak érzi az országot, a magyarsághoz kötődő produktumokat, és hogy szívvel, lélekkel kötődik azokhoz a nevezetességekhez, amelyeket
hungarikumoknak hívunk vagy érzünk" - fogalmaz a stúdió közleménye.
  
Mongol diáklányok a gulyásleves kapcsán beszélnek az országról, a Kodály-módszerről egy japán zenepedagógus, a Pető-módszerről egy orosz pedagógus vall, uruguayi színész szemén keresztül láthatja a néző a CineTripet és a fürdőkultúrát, a pesti kávéházakról pedig egy kínai író és műfordító mesél. Rubik Ernő kockája egy orosz rendezőt ihletett meg, diafilmet néz egy amerikai jogász és két vajdasági férfi beszél borról és a magyar dzsesszről.
   
A MetaforumFilm másodszorra készít toleranciakampányt, korábbi projektje szintén a magyarországi külföldiek életét mutatta be. Az általuk készített filmek nagy része a magyar társadalom alapvető és sokszor kényes kérdéseivel foglalkozik, munkáik főszereplői többnyire menekültek, zsidók, romák és marginális csoportok.
   
A tíz-tíz darab kisfilm egyenként és összefűzve látható lesz az interneten, valamint az országos sugárzású televíziós csatornák is műsorukra tűzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.