Neil Gaiman: Tükör és füst

Az életéért alkudozik a fiú a trollal - Hófehérke gyanús, hogy vért iszik

A Tükör és füst Neil Gaiman azon kis számú művei közé tartozik, amelyekért kivételesen semmilyen rangos irodalmi díjat nem kapott, viszont ettől még semmiben sem nyújt kevesebbet azoknál, amelyekért igen.

2012.02.11 23:19ma.hu

A novelláskötetet az 1998-as megjelenése óta gyakorlatilag 2-3 évente újranyomják külföldön, és rengetegféle kiadásban létezik. Magyarországon 1999-ben jelent meg először, és évek óta hiánycikk, elvétve lehet csupán néha belefutni antikváriumokban. Az újrakiadását jóideje tervezi már az Agave kiadó, és most, hogy Gaiman irodalmi életművének a végéhez értünk, sort is kerít rá.

A már kapható kötet teljes újrafordításban tartalmazza a harminc klasszikus novellát és verset, melyek során Gaiman képzelete és tehetsége a hétköznapi világot baljós csodákkal teli hellyé változtatja. Olyanná, ahol egy filléres boltban megvásárolható a Szent Grál, ahol a bérgyilkos hirdetésben árulja szolgáltatásait és ahol egy fiú az életéért alkudozik egy trollal.

A Tükör és füst az 1990-es években nem csak teljesen új megvilágításba helyezte a kortárs fantasyt, hanem új generációkkal meg is szerettette azt. A történetei egytől egyig felejthetetlenek, szépségükből és varázsukból máig sem vesztettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.