Megnyílt a világ legnagyobb népünnepélye

Oktoberfest: már nyelik a sört a hagyományőrző németek

Több ezer, bajor népviseletbe öltözött ünneplő jelenlétében - a hagyományoknak megfelelően szeptember harmadik szombatján pontban délben - megnyílt Münchenben a világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztivál, az Oktoberfest.

2011.09.17 12:40MTI

Az idei immár a 178-ik a Németországban és a világ több más országában - köztük a magyar sörkedvelők körében is - nagy népszerűségnek örvendő fesztiválok sorában. Az Oktoberfestre több mint 6 millió látogatót várnak.   
   
A sörfesztivált München és Bajorország I. Lajos királynak köszönheti, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette  feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. A király a néphez való közelségét kívánta demonstrálni azzal, hogy népünnepélyt  rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget. Mindez a Terézia-réten (Theresienwiese) zajlott, és ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét.
   
A lóversenyt a következő évben megismételték, majd 1818-ban felállították az első körhintát. Így jött létre az Oktoberfest, amelyen a habzó sörnek kezdettől fogva óriási szerepe volt. A látogatók eleinte kis standoknál, később aztán mind  hatalmasabb sátorokban, valóságos "sörvárakban" szerezték be az innivalót.
   
Arra pedig egyszerű a magyarázat, hogy neve ellenére miért kezdődik az Oktoberfest már szeptember második felében, noha a  hagyományok október 12-hez kötődnek? Az időpontot a rendezők az idők  folyamán praktikus okokból változtatták meg, abból indulva ki, hogy a szeptember végi időjárás jóval kellemesebb. Így inkább van remény 
arra, hogy fagyoskodás nélkül, éjszakába nyúlóan lehet sörözni. Az ünnepségsorozat utolsó hétvégéje azonban változatlanul októberre  esik.
    
A hagyományoknak megfelelően az első hordót a város főpolgármestere, Christian Ude  több kalapácsütéssel verte csapra, majd - ugyancsak  a hagyományokat betartva - átnyújtotta az első frissen csapolt  korsót a tartomány miniszterelnökének, Horst Seehofernek. A szociáldemokrata polgármester és a konzervatív tartományi kormányfő - a soron következő bajor választások két riválisa - a tömeg ujjongása közepette koccintott egymással.  
   
A rendezők arra számítanak, hogy idén megdől a tavalyi látogatói rekord. Izgalommal  találgatják ugyanakkor  az időjárás alakulását. Az elmúlt években ugyanis több alkalommal fordult elő, hogy az ítéletidő miatt az Oktoberfesten  nem is annyira a sör, mint inkább a forralt bor volt a "sztár".

A szombati megnyitó napján kellemes idő fogadta a vendégeket, és az előrejelzések is kedvezőek. Remény szerint a tavalyi, csaknem 6 és fél millió korsó sörnél több fogy el, függetlenül attól, hogy az ár korsónként - azaz literenként -  9 euró fölé emelkedett.
   
Mulatság ide vagy oda, az idei sörfesztiválra is rányomta bélyegét az Egyesült Államok elleni terrortámadások közelmúltban zajlott tizedik évfordulója. A rendezők a korábbiaknál jóval szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a békés sörfogyasztást állandó bevetésben több mint 500 rendőr garantálja.
   
A szervezők reményei szerint az október 3-ig tartó fesztivál hangulatát nem rontja az sem, hogy immár érvényben van a szigorú dohányzási tilalom. Ez pedig azt jelenti, hogy rágyújtani csak rendkívül kevés - és elkülönített - helyen lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.