Kis magyar kultúrtörténet

Felelőtlen mutyiskodás ölte meg az art mozikat Budapesten?

A nyereséges üzletágakat más cégekbe szervezte át a főváros moziüzemeltető cége - ez csukhatta be a kaput a budapesti art moziknál?

2011.09.02 07:36ma.hu

Ami nyereség volt, azt kiszervezték, ami szerény pénz maradt, az csupán a saját bevételük - dióhéjban ez lett a lakat a művészmozik ajtaján. "Az artmozik hosszú haldoklásának egyik oka lehet az üzemeltető Budapest Film Zrt. pénzügyileg sikeres ágazatainak magánkézbe adása is. A filmforgalmazás nyeresége ugyanis inkább a vezetői által kiszervezett leányvállalatoknak és saját kft.-iknek jutott. Az artmozik közül a Művészt, a Puskint, a Toldit is kiszervezve üzemeltették, és csak a kft. többségi tulajdonrészének értékesítését megelőzően adták vissza a zrt.-nek." - állítja cikkében az Index.hu.

Most azonban - a hírportál birtokába jutott dokumentumok szerint - elkezdték kigobozni a Demszky érában begörcsölt szálakat, melynek során a Budapest Film Kft. privatizációját vizsgálják: ennek köszönhetően a kilencvenes években alakult leányvállalat tulajdonostársai a tavalyi eladáskor részesedést kaptak. A német A Company AG vette meg akkor a kft. többségi tulajdonát, majd egy évvel később a német céget az orosz AR Films vásárolta meg.

Érdekli a cikk? Olvasson utána, miképp fojtják meg a plázákban tanyát vert multiplexek a művészmozikat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.