Szülővárosában mélyen tisztelik

Hazafias érzelmek vezették a Mona Lisa elrablóját

Hazafiként tisztelik szülővárosában azt az olasz munkást, aki pontosan száz éve lopta el a Mona Lisát a párizsi Louvre-ból.

2011.08.21 17:01MTI

A róla írt színdarab szerepel a lombardiai szülővárosa nyári fesztiváljának programján.
   
"Úgy véljük, Peruggia hazafi volt" – jelentette ki Simone Toffanin, a Lago Maggiore partján fekvő Dumenza nyári fesztiváljának műsorán szereplő Vincenzo Peruggia pere című színdarab rendezője.
   
Dumenza hivatalos honlapján idézőjelbe teszi a "tolvaj" szót Peruggiával kapcsolatban.

Az ellopni szót gondosan elkerülve a honlap azt állítja, hogy Leonardo da Vinci híres festményét "visszavették" a Louvre-ból.
   
Dumenza polgármestere, Corrado Nazario Moro a város hírnevének megóvása érdekében mindazonáltal kijelentette: nem ragaszkodik hozzá, hogy Peruggia egyfajta helyi hőssé váljon.

"Nem szeretnénk a Mona Lisa elrablója városaként híressé válni" – mondta.
   
A Mona Lisát 1911. augusztus 21-én lopták el a Louvre-ból. A híres képet akkor találták meg, amikor Peruggia 1913 decemberében megpróbálta eladni egy firenzei műkereskedőnek.

A tolvaj azt mondta, hogy hazafias érzületből követte el tettét. Olaszországban hét hónapi szabadságvesztésre ítélték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.