Magyar Világtalálkozó

Jövőre, veletek, ugyanitt!

Joó Gézával, a Világfesztivál szóvivőjével beszélgetett a ma.hu.

2011.07.18 12:52ma.hu

Hatalmas sajtóérdeklődés közepette, sikeresen zajlott le az első Magyar Világtalálkozó. Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a résztvevőket (az évszakban megszokottnál jóval hidegebb volt, a nyitónapon még orkán is tombolt a vízparton, a négynapos rendezvényen végig borongós, esős volt az égbolt), a lelkekben kisütött a nap.

Balatonlelle városában, június 30-a és július 3-a között, négy napra otthonra talált összmagyarságunk: minden volt, ami magyar. Egy tucat helyszínen, több mint száz programra érkeztek tengeren- és határon túli országból a résztvevők. Tizenkét konferencia, a két nagyszínpadon ezernél is több fellépő művész, együttesek, zenekarok, koncertek, találkozók, versenyek zajlottak, miközben a látogatók megkóstolhatták a magyar konyha ízeit, finomságait és italait, megtekinthették a jurtasátrak kézműveseinek termékeit.

Magyar-Lengyel Barátság Nappal kezdődött az eseménysorozat. A szomszédos Balatonlellén a Magyar Népfőiskolai Collegium nemzetközi közgyűlése, majd a Reformátusok Tanácskozó Zsinata zajlott. Este a római katolikus templomban ökumenikus istentiszteletet celebráltak, amelynek kísérőprogramjaként neves előadóművészek – többek között Pitti Katalin és a Sotto Voce Énekegyüttes – adtak színvonalas kulturális műsort.

Július 1-jén került sor a Világtalálkozó impozáns hivatalos megnyitójára a Főtéri Rendezvénypark mintegy ötezer négyzetméteres területén. Ezt követően adták át A Világ Magyarságáért (Józsa Judit kerámiaszobrász Életfa című alkotása) elismeréseket.

Ezután került sor a szomszédos Emlékparkban a Megmaradásunkért jelképmű ünnepélyes átadására, amelyet az I. Magyar Világtalálkozó emlékére, a magyar összefogás jegyében, dr. Tanka László, a Világtalálkozó elnöke és Kenéz István, Balatonlelle polgármestere felkérésére Farkaslaki Jakab György faszobrász alkotott egy erdélyi tölgyfából.

A megnyitó után a Főtéri Rendezvényparkban a folklórfesztivál, a mintegy 45 ezer négyzetméteres Vízparti Tér helyszínének nagyszínpadán pedig a könnyűzenei műsor következett, miközben hat helyszínen – csaknem ugyanazon időben – konferenciák (pl. az Egészségkonferencia, illetve a Magyarsághíd–Hungarikumok-konferencia a Balaton vizén úszó Szent Miklós sétahajó fedélzetén), találkozók kezdődtek, amelyeken alkalmanként 80-250 közötti érdeklődő, résztvevő jelent meg.

A nagyszínpadon Joó Géza műsorvezetésével a könnyűzenei élet legnépszerűbb személyiségei léptek fel.

A magyarok szépe és bora

Milyen zenei programok között lehetett választani?

Joó Géza: Néhány név, akiknek olykor 3-4 ezer ember tapsolt a Vízparti Tér nagysátrában, illetve a Főtéri Rendezvényparkban: Demjén Ferenc, Tamás Gábor, Szikora Robi, Balázs Fecó, Szentpéteri Csilla, Keresztes Ildikó, a Kormorán együttes, Pomázi Zoltán az új Bojtorján együttesből, Mouksa és a Psychedelic Cowboys, Király Viktor, IVAN & Emperor Dance, Kefír, Komáromi Pisti és a Live Band, Poór Péter Zsuzsival és Orsival, Galambos Lajos zenekarával, a kitűnő Dávid Viktória gospelénekes, Steve Taylor svédországi pánsípművész, Lendvay Gabriella New Yorkból, aki Karády Katalinra emlékezett műsorával Simándy Adél Svédországból, Éles István, a 4 For Dance együttes, Dévai Nagy Kamilla és Krónikás Zenede, Szakács Gábor és a Szkíta Örökség Társulat, a lélek emelő Magor és szív útjai dobszólók, illetve még sokan mások, de az operett rajongók is megtalálták kedvenceiket, a Szabadtéri Színház nagyszínpadán csaknem éjfélig tartott – Leblanc Győző és Tóth Éva főszereplésével, illetve további neves előadóművészek közreműködésével – a Csárdáskirálynő nagyoperett, amelynek sok száz néző tapsolt.

Nagy érdeklődés övezte a Magyarok Szépe – A Világtalálkozó Királynője választást, végül ki vitte el a koronát?

Joó Géza: A döntőbe 21 magyar szépség jutott. A lányok előbb a maguk által választott öltözékben, majd fürdőruhában, végül alkalmi ruhában mutatkoztak be a zsűri és a több ezres közönség előtt. A csaknem hűvös hajnalba nyúló versenyen a zsűri Kárpátalja szépének, Bozsár Ivettnek ítélte oda a koronát, a két udvarhölgy pedig Béres Evelin és Virágh Nóra lett.

Nemcsak szóvivőként, hanem műsorvezetői minőségben is jelent volt a rendezvénysorozat mind a négy napján. Ez minek volt köszönhető?

Joó Géza: Nem áll messze tőlem a műsorvezetés, hiszen még a 90-es évek elején négy éven keresztül, mint producer, ha kellett szerkesztettem, de adott esetben mint riporter is készítettem interjút egy angol nyelvű gazdasági-kulturális magazinnak, a Welcome to Hungary-nak. Itt persze más volt, négy napon át több ezer ember előtt kellett élőben levezetnem a műsort, de elsősorban művészeti menedzseléssel foglalkozom.

Milyen volt a visszajelzés?

Joó Géza: Egy-egy nap után a borfalu gazdái sorra hozták és kínálták a pálinkáikat, boraikat, s sokakkal – elismerő gratulációk kíséretében – koccintottunk.

Történelmet csináltak

Joó Géza

A világ mely tájairól, országaiból érkeztek látogatók?

Joó Géza: Új-Zélandról éppúgy érkeztek látogatók, mint Kanadából, Benelux államokból vagy az Egyesült Államokból. Bátran mondhatjuk, hogy szinte a világ minden részéről vendégül láttunk magyarokat vagy magyar származásúakat.

Igaz-e hogy ingyenes volt a belépés?

Joó Géza: Eredeti terv szerint napi és hetijegyekkel lehetett belépni a rendezvény helyszíneire, ha jól belegondolunk a napi 3500 Ft-os jegy kedvező, ha olyan ismert sztárok adnak koncertet mint Demjén, Szikora, Keresztes, és sorolhatnám a neves fellépőket, de a zenei koncerteken kívül még több száz érdekes és értékes programból lehetett választani. Miután az időjárás nem igazán kedvezett, és hogy az árusok is elégedett legyenek, ezért a Dr.Tanka László a Magyarok Világtalálkozójának elnöke úgy döntött - igen nagyvonalúan - hogy a második naptól teljesen ingyenessé teszik a programok látogatását.

Hogyan értékeli az I. Magyar Világtalálkozót? Mik a visszhangok?

Joó Géza: Mindenképpen pozitívan. Az összes helyszínen több száz, a nagyszínpadokon több ezer ember volt kíváncsi a rendezvényekre. Az esti főrendezvényeken, a vízparton, a tombolasorsolásnál és a zenei eseményeken alkalmanként 5-6 ezer ember nézte és tapsolta végig a produkciókat.

Mi volt a Világtalálkozó legnagyobb hozadéka?

Joó Géza: Legyünk bárhol, mindenhol magyarok vagyunk és azok is maradunk függetlenül hitvallás vagy politikai hovatartozástól. Sok új, baráti és üzleti kapcsolat szövődött. Megtisztelő volt beszélgetni több száz ember előtt Szabó Sándor püspökkel, akinek modern gondolkozása és hite példamutató, vagy Boros Balázs Kalifornia Magyarországi Nagykövetével, aki bemutatta azokról a magyarokról szóló könyvét, akik külföldön jelentős karriert értek el, illetve hazánk nevét öregbítették.

Ám számomra a legnagyobb élmény talán mégis annak a székely kisfiúnak a meséje volt, aki spontán a színpadon termett, s műsoron kívül adta elő produkcióját. De az is hogy kiderült mi itthon magyarok összetudunk fogni, ha akarunk a jó cél érdekében.
Amikor Egy Új Zélandon élő idősebb hölgy odajött hozzám csillogó szemekkel és annyit mondott: Ugye fiatalember tudja, hogy ezzel a rendezvénnyel történelmet csináltak, akkor azt gondoltam megérte hogy ennyit dolgoztunk…

Hagyományteremtő rendezvénysorozatról beszélünk?


Joó Géza: Igen. Dr. Tanka László az ötletgazda a zárórendezvényen, meghatódva annyit mondott: „Jövőre, veletek, ugyanitt!”


Bővebb információ a Magyar Világtalálkozó a rendezvénysorozat hivatalos weboldalán >>

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.