A végéhez közeledik a fesztivál

Kortárs hattyúké az utolsó tánc a Pécsi Tavaszi Fesztiválon

Utolsó táncos produkciójához érkezett a Pécsi Tavaszi Fesztivál. A modern, táncszínházi és néptáncos előadások után a kortárs műfaj egyik legsikeresebb hazai képviselője, a Szegedi Kortárs Balett mutatkozik be a Nemzetiben.

2008.04.05 14:47ma.hu

S hogy előadásuk, a sajátos feldolgozásban színpadra állított Hattyúk tava méltó zárása lesz a táncos sorozatnak, arról a szinte mind egy szálig elkapkodott jegyek árulkodnak. Csajkovszkij darabja, a Hattyúk tava minden idők egyik legismertebb klasszikus balettje. Emblematikus mű, mely a fehér tütüben táncoló hattyúlányok elvágyódást, szerelmet és magányt kifejező alakját idézi elénk. Ugyanakkor – mint mindenfajta emberi produktum – ez a történet is alkalmas az újrafogalmazásra.

A 21. századi interpretációban így kap helyet például a zuhanyzó és a féltucatnyi plazmatévé. Ebből már az is következik, hogy a táncos történetmesélés sem a hagyományokat követi, hanem tárházát adja a koreográfus ötleteinek, korszerű és szokatlan megoldásainak. Juronics Tamás, ainek pályája a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc Tagozatának elvégzésével kezdődött, 1993 óta vezeti Szegedi Kortárs Balett társulatát.

Darabjaiban a kortárs tánc elemeit felhasználva nemzetközileg is elismert alkotóvá nőtte ki magát. Életművét eddig több mint negyven koreográfia gazdagítja. Táncosként elért sikereit (Harangozó-díj, nívódíjak) így az alkotómunkában kiérdemelt elismerések követhették ("Az év legjobb alkotója" 2002, Érdemes művész). A Szegedi Kortárs Balett vezetése mellett a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, 2008 nyarától pedig a Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetője.

Juronics kitűnő társulata egyébiránt nem ismeretlen a pécsi közönség számára. Egyrészt, mert a tavalyi fesztiválon is bemutatkoztak, hatalmas sikert aratva Homo ludens c. előadásukkal. Másrészt pedig azért sem, mert a táncosok fele Pécsett alapozta meg tánctechnikáját s tanulta ki a mesterség fortélyait, mégpedig a darabban szintén fellépő Kossuth-díjas pécsi művész, Uhrik Dóra szárnyai alatt. A darabban az anya szerepét alakító Uhrik az Eck Imre-vezette Pécsi Balett éltáncosa volt, s jelenleg a Művészeti Szakközépiskola tánc tagozatának vezetője.

Szereplők:
Siegfried: Haller János
Odett: Jónás Zsuzsa
Siegfried anyja: Uhrik Dóra (Kossuth-díjas, Érdemes művész, Liszt-díjas) Rothbart, varázsló: Kalmár Attila (Harangozó-díjas)
Odilia, Rothbart lánya: Kopeczny Katalin és Jónás Zsuzsa
Továbbá: Czár Gergely, Fehér Laura, Fekete Zoltán, Finta Gábor, Palman Kitti, Szarvas Krisztina, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Andrea

Zene: P. I. Csajkovszkij
Film: Makói Video és Művészeti Műhely
Díszletkoncepció: Juronics Tamás
Jelmez: Földi Andrea
Fény: Stadler Ferenc
Dramaturg: Almási-Tóth András
Rendező-koreográfus: Juronics Tamás (Érdemes művész)

Belépő: 2500-2000-1500 Ft

Pécsi Nemzeti Színház, 2008. április 7. 19:00

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.