Bizakodik az ügyvéd

Felmentik a szexbotrányba-hullt IMF-vezért?

Fel fogják menteni a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját - közölte ügyvédje. Benjamin Brafman ezt egy róla készült, vasárnap este adásba kerülő portréműsorban mondta az M6 francia kereskedelmi televíziónak.

2011.06.05 17:02MTI

"Nem kívánok egyelőre az ügy részleteibe belemenni, de bizakodó vagyok és nem hiszem, hogy Strauss-Kahn bűnös lenne a vádpontokban, és előre megmondhatom, hogy fel fogják menteni" - jelentette ki az amerikai sztárügyvéd.

A volt IMF-vezért azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy a manhattani Sofitel szállóban erőszakoskodott az egyik szobalánnyal. Hétfőn kell megjelennie a bíróság előtt, hogy nyilatkozzon arról, bűnösnek vallja-e magát az ellene felhozott hét vádpontban. Strauss-Kahn először kap szót letartóztatása óta, s válasza meghatározhatja az egész eljárás menetét. Amennyiben ártatlannak vallja magát (sajtóértesülések szerint ez a legvalószínűbb), néhány hónapon belül a bíróság előtt fogják szembesíteni a vádlójával, majd az esküdtszéknek kell kimondania a végső szót. A Le Journal du Dimanche című vasárnapi francia lap értesülése szerint a védelem a feltételezett áldozat szavahihetőségét fogja kikezdeni. Azt fogja állítani, hogy belegyezéssel történt a szexuális kapcsolat, amiért a panaszos pénzt kapott vagy legalábbis remélt. Emellett Brafman - a lap szerint - az eljárás érvénytelenítését fogja kérni, arra hivatkozva, hogy Strauss-Kahn letartóztatása a New York-i repülőtéren nem volt törvényes. Egy a volt francia pénzügyminiszterhez közel álló meg nem nevezett személy a lapnak elmondta: "úgy tűnik, az ügyész túl gyorsan átlépett (Strauss-Kahn) személyes státuszán", vagyis azon, hogy az IMF vezetőjeként mentelmi jogot élvezett.

"Úgy tartóztatták le az IMF-vezért, mint egy tyúktolvajt. Ennek igazolására szökést emlegettek, miközben a repülőjegye már régóta le volt foglalva" - vélekedett Strauss-Kahn ismerőse. Ron Soffer, Párizsban és New York-ban is praktizáló ügyvéd szerint a felmentés érdekében Strauss-Kahn védőinek "elfogadható kétkedést" kell ébreszteniük az esküdtszék tagjaiban.

Egy megerőszakolási ügyben a történtek két egymásnak ellentmondó értelmezéséről kell dönteni, amely "leküzdhetetlen feladat".

"Most lépünk át abba a jogi szakaszba, amely a védelemnek kedvez" - hangsúlyozta Soffer.

A védelem eddig hallgatott, ugyanis nem álltak rendelkezésre azok az információk, amelyeket az ügyészségnek hétfőn fel kell fednie. Ettől kezdve viszont Strauss-Kahn ügyvédjei ellentámadásba fognak lendülni - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.