Fejlődőképes gazdasági hajtóerő

A cápák többet érnek élve, mint holtan

Egy cápa élve jóval több pénzt hoz, mint amennyi húsának eladásából származhat - állapította meg egy ausztrál tanulmány.

2011.05.04 13:21MTI

A cápák szó szerint dollármilliókat érnek - magyarázta Mark Meekan, az Ausztrál Tengertudományi Intézet kutatója. Az általa vezetett vizsgálat szerint a csendes-óceáni Palau szigetországban egyetlen cápa turisztikai vonzereje 179.000 dolláros bevételt hoz évente.

Egy cápa átlagos élettartamára vetítve ez 1,9 millió dollárt tesz ki - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A vizsgálat adataiból kiderült, hogy az állatok turisztikai erőforrásként sokkal többet érnek, mint kifogott halként - hangsúlyozta Meekan. Palauban a cápanéző búvártúrák a bruttó nemzeti termék nyolc százalékát teszik ki. Ezen kívül az ágazat több mint egymillió dollár bért is termel. Palau volt az első ország, amelyik 2009-ben cápavédelmi területté nyilvánította felségvizeit.

Tavaly Honduras és a Maldív-szigetek is követték példáját.

A cápauszony elsősorban Kínában kelendő az ínyencek körében. Mivel azonban e ragadozó halak későn érik el az ivarérett kort, és kevés utódot nemzenek, vadászatuk veszélyezteti globális állományukat. Számos fajt veszélyezteti a kihalás.

Matt Rand, az amerikai Pew Environment Group környezetvédelmi szervezet cápaszakértője szerint ezért a cápaturizmus "fejlődőképes gazdasági hajtóerő lehet". Jelen tanulmány remélhetőleg több érintett országot ösztönöz majd arra, hogy védje cápáit, és ebből gazdasági hasznot is húzzon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.