Három kilométer hosszú a "halál útja"

Ezrek vettek részt az Élet Menete zarándoklaton

Mintegy hétezer fiatal vett részt hétfőn az egykori Auschwitzban a holokauszt áldozatainak emlékére tartott Élet Menete zarándoklaton.

2011.05.02 22:52MTI

A résztvevők végighaladtak a három kilométer hosszú "halál útján", amely a hírhedt "A munka szabaddá tesz" feliratú kaputól a kettes számú táborig vezet. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a résztvevőkhöz intézett üzenetében leszögezte: a Menet arra emlékeztet, hogy az élet győzedelmeskedik a halál felett, az igazság a hazugság, a világosság a sötétség felett.

"Az üzenet rövid: Izrael él. Emlékeznünk kell a holokauszt tanulságára, az áldozatokra, hogy létezhet egy erős Izrael, amelyet a világon mindenütt támogatnak barátok, arra a tanulságra, hogy a holokauszt nem ismétlődhet meg" - hangzottak Netanjahu szavai. Az izraeli és a lengyel fiatalok, továbbá a nácizmus túlélői között ott menetelt Meir Lau, a jeruzsálemi Jad Vásem Intézet elnöke, Malcolm Hoenlein, a nagy amerikai zsidó szervezetek elnöki konferenciájának ügyvezető alelnöke és Branko Lustig, a Schindler listája című film producere is.

A magyarországi Élet Menete Alapítvány minden évben szervez zarándoklatot az egykori Auschwitzba.

Az idén mintegy százan tettek eleget az alapítvány felhívásának. Az auschwitzi 18-as számú magyar barakknál előbb Verő Tamás rabbi mondott beszédet, majd Rogán Antal fideszes képviselő egyebek között hangsúlyozta, hogy az auschwitz-birkenaui tábor az embertelenség megtestesítője, ahol iparszerű megsemmisítés zajlott. Ezek az események felfoghatatlanok voltak a maguk idejében, s azok idestova három emberöltő után is.

Az Élet Menete megemlékezés résztvevői a haláltáborba vezető vágány sínei mellett haladnak el az egykori auschwitzi koncentrációs tábor területén(fotó: MTI)


A megemlékezésen Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a magyar történelemnek Mohácsnál nagyobb temetője Auschwitz.

Az ártatlanul meggyilkoltak tudása, tehetsége, szorgalma, derűje, alkotásuk piciny és nagy hagyatéka roppant hiányzik az utódok, a társadalom életéből.

"Jó volna megfogadni: soha többé Auschwitzot!" - mondta, s hozzátette: az Élet Menete a remény nagyszerű zarándoklata.

Az első Élet Menetét 1988-ban tartották mintegy 1500 fiatal részvételével, a zarándoklatot 1996 óta minden évben megrendezik. Idén a holokauszt emléknapon tartották, immár a huszadik alkalommal. A második világháború idején elpusztult hatmillió zsidó emlékének Izraelben is adóztak hétfőn; a járműforgalom rövid időre leállt, megszólaltak a szirénák.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.