52. születésnapján hunyt el

Az Alpokban lelte halálát a nyolcezres csúcsokat hódító svájci mászó

Az Alpokban, éppen 52. születésnapján lelte halálát a világ mind a tizennégy nyolcezer méter feletti csúcsát meghódító svájci hegymászó, Erhard Loretan.

2011.04.29 13:17MTI

A veterán mászó a berni Alpok egyik csúcsához, a Grünhornhoz vezető gerincre kísért fel valakit túravezetőként, amikor csütörtök dél körül lezuhant és szörnyethalt - közölte a svájci rendőrség pénteken.

A páros kezdetben sível, majd kötéllel közelítette meg a 4043 méteres csúcsot. Az esés 3800 méteres magasság körül történt, egyelőre ismeretlen okokból.

Loretan a helyszínen életét vesztette, 38 éves kliensét pedig súlyos állapotban szállították kórházba. A rendőrségi vizsgálat még folyik.

A Fribourg kantonból származó Erhard Loretan 11 évesen kezdett hegyet mászni. Első nyolcezres csúcsát, a nehéznek számító pakisztáni Nanga Parbatot 1982-ben mászta meg, a következő 13 évre pedig átlagosan egy-egy jutott a világ legmagasabb hegycsúcsaiból.

A Mount Everestet (Csomolungmát) 1986-ban oxigénpalack nélkül, részben éjszaka mászta meg összesen 40 óra alatt: ez a teljesítménye lenyűgözte a hegymászóvilágot, és a szaklapok címlapjaira került. A világ egyik legjobb hegymászójaként való hírnevét megszilárdította, amikor az olasz Reinhold Messner és a lengyel Jerry Kukuczka után harmadikként csatlakozott a Föld összes nyolcezres csúcsát meghódítók klubjához. Az elit társaság tagjainak száma tavaly nőtt 25-re.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.