Szabadon, magyarul

33800 aláírás a szlovákiai szabad anyanyelv-használatért

Több mint 33 ezer ember írta alá Szlovákiában azt a szabad anyanyelv-használatot követelő petíciót, amelyet a Magyar Koalíció Pártja (MKP) fogalmazott meg szlovákiai civil szervezetekkel együttműködve.

2010.12.08 18:45MTI

"Mintegy 33 800 aláírást gyűjtöttünk össze a nyolc hét alatt. Az aláírt petíciós íveket szerdán átadtuk a szlovák parlament elnökségi irodájának" - tájékoztatta Berényi József, az MKP elnöke az MTI pozsonyi tudósítóját.

A petíciós ívek átadására abból az alkalomból került sor, hogy a pozsonyi parlament megkezdte az államnyelvtörvény módosítási javaslatainak megvitatását. Berényi szerint az akció legfőbb célja a pénzbírságokra vonatkozó rész teljes eltávolítása a nyelvtörvényből.

"A több mint 33 ezer aláírás szép eredmény" - jegyezte meg Berényi. Hozzátette: az MKP ezzel nem fejezte be küzdelmét a magyar anyanyelv-használatért, folytatni fogja más eszközökkel.

"A Szlovák Köztársaság állampolgáraként aláírásommal követelem a(z anya)nyelvhasználatot érintő pénzügyi büntetések teljes eltörlését, a kisebbségeket hátrányosan érintő összes rendelkezés törlését a Szlovák Köztársaság...államnyelvéről szóló törvényből" - hangzik a petíció szövege, amelyet szlovák személyiségek - például Miroslav Kusy politológus, Grigorij Meseznikov, a pozsonyi Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) vezérigazgatója - is támogattak.

A sokat vitatott jogszabály módosítási tervezetét szeptember végén fogadta el a szlovák kormány. A javaslatban az eredeti szankciókat a felére csökkentették - a korábbi 5000 eurós pénzbüntetési maximumot 2500-ra mérsékelték - , s kiszabásuk nem lesz kötelező.

Bugár Béla, a Híd párt elnöke szerint a szankciók teljes megszüntetésére a koalíciós partnerek, elsősorban a Szabadság és Szolidaritás (SaS) hozzáállása miatt nem volt lehetőség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.