Fél év alatt a harmadik szerencsétlenség

Robbanás egy török szénbányában - 25 bányász a föld alatt rekedt

Robbanás történt egy észak-törökországi szénbányában hétfőn, a detonáció következtében mintegy 25 bányász a föld alatt rekedt - közölte Ömer Dincer munkaügyi miniszter.

2010.05.17 15:03MTI

A török hatóságok tájékoztatása szerint a detonáció a Zonguldak fekete-tengeri kikötőváros közelében fekvő Karadon bányában következett be, a történtek okáról azonban egyelőre nem tettek említést. A török szénbányászati hatóság szerint a mentőalakulatok megkísérlik a felszínre hozni a föld mélyén rekedteket.

Husnu Unal mérnök közölte, hogy nyolc másik bányamunkást kimentettek. Az elmúlt fél évben ez a harmadik bányaszerencsétlenség Törökországban, ahol a biztonsági előírások megsértése és az elavult felszerelés korábban számos bányabalesetet előidézésében játszott közre. Idén februárban sújtólégrobbanás következtében beomlott egy szénbányatárna az északkeleti országrészben fekvő Balikesir tartományban, 13 munkás halálát okozva.

Tavaly decemberben hasonló balesetben 19 bányász halt meg a szomszédos Bursa tartományban. Törökország legsúlyosabb bányaszerencsétlensége Zonguldak közelében történt 1992-ben: gázrobbanásban 270 bányász vesztette életét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.