28 bányászt előállítottak

Orosz bányaszerencsétlenség - összetűzések voltak Mezsdurecsenszkben

A bányászok pénteken késő este lezárták a vasúti síneket az oroszországi Mezsdurecsenszkben, ahol egy hete két robbanás legalább 66 bányász életét kioltotta: a kommandósokkal való összetűzés nyomán 28 bányászt előállítottak.

2010.05.15 11:15MTI

A sínek lezárása miatt húsznál több tehervonat vesztegelt órákon át, és némileg megsérült a vasúti töltés. Előzőleg az este gyűlést tartottak a bányászok a városban, hogy felhívják a hatóságok figyelmét problémáikra. Aman Tulejev, a Kemerovói terület kormányzója tévébeszédben fordult a városka lakóihoz, provokátorokról beszélt, s kérte, hogy mindenki őrizze meg nyugalmát. Hangsúlyozta, hogy a történtekért a bánya vezetése felelős, felelősségre is fogják vonni.

Tulrejev kijelentette: mindenért a tulajdonos felel, mert az orosz bányákban ő felel a biztonságért. Név szerint megemlítette Gennagyij Kozovoj résztulajdonos vezérigazgatót, valamint Alekszandr Vagin igazgatótanácsi elnököt.

A kormányzó elismerte, hogy a bányászok nem keresnek jól, és megígérte, hogy a kilátásba helyezett támogatásokat idejében kifizetik az áldozatok családjainak, s hogy a bánya helyreállítása idején a bányászok havonta megkapják átlagbérüket. Egyelőre nem tudni pontosan, milyen károk keletkeztek a bányában, de egyes becslések szerint a helyreállítás évekig is eltarthat. Az Interfax hírügynökség belügyi forrásokból úgy értesült: a bánya vezetőinek vállalniuk kellett, hogy nem hagyják el Oroszországot. De illetékes helyen a hírt nem erősítették meg. A robbanások ügyében büntetőeljárást és nyomozást indítottak a hatóságok a biztonsági szabályok megsértése gyanújával. A szakszervezeti vezetők nem győzik hangsúlyozni, hogy a Raszpadszkaja papíron ugyan Oroszország talán legkorszerűbben felszerelt bányája, de mivel a bányászok szerény teljesítménybért és nem - mint Nyugaton mindenütt - órabért kapnak, igen gyakran figyelmen kívül hagyják a biztonsági berendezések jelzéseit, sőt, kikapcsolják a műszereket.

A Raszpadszkajában igen magas metán tartalmú, kokszolható szenet fejtenek, s legalábbis az első robbanást metán okozta. Szombaton 12 bányászt temetnek a városkában, s az egész kuznyecki szénmedencében gyásznapot tartanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.