A Wawel-székesegyházba ne?

Sok lengyelnek nem tetszik, hogy hősök mellé temetik Kaczynskit

Több százan tüntettek szerdán a krakkói püspöki palota előtt az ellen, hogy a repülőszerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski elnököt és hitvesét a városban, a Wawel-székesegyházban, a lengyel királyok koronázó- és temetkezési templomában, lengyel szentek, hősök és költők nyughelyén temessék el.

2010.04.15 07:36MTI

Krakkóban már kedden este is tüntettek, miután nyilvánosságra került az az elképzelés, hogy az elnöki párt a Wawelben temetik el. A tüntetők követelték, hogy Kaczynskit és hitvesét a varsói nemzeti sírkertben, a Powazki temetőben hantolják el.

Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek kedden este jelentette be, hogy a Kaczynski házaspárt a Wawel-székesegyház kriptájában helyezik végső nyugalomra. Szerdán este még több tüntető gyűlt össze a krakkói püspöki palota előtt, de nagy számban voltak jelen ellentüntetők is. A transzparenseken egyebek között az volt olvasható, hogy "A Wawel a királyoké" és "Kardinális tévedés".

A tüntetők egy része azt skandálta, "Powazki, Powazki", mások némán demonstráltak. A több száz fős ellentábor viszont "Engedjétek, hogy békében nyugodjon", "Legyen vége a viszálynak a sír felett", és "Köszönjük, bíboros úr" feliratokat tartott a magasba. Valamennyiük kezében ott volt Kaczynski fényképe.

Szerda estére Lengyelország több városában, így Varsóban, Wroclawban, Poznanban, Gdanskban, Katowicében és Lódzban is tüntetést hirdettek a temetés színhelye ellen. A tiltakozók a Facebook közösségi portálon szerveződnek, és ott adják hírül a demonstrációkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.