Senki nem tudja hány párt jut be

Történelmi jobbra tolódást prognosztizál egy osztrák lap

Történelmi jobbra tolódást eredményezhet a magyar választási rendszer címmel közölt cikket kedden a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap.

2010.04.06 12:03MTI

A parlamenti helyek mintegy kétharmadát a Fidesz és a Jobbik képviselői nyerik el az áprilisi választásokon, rajtuk kívül csak az MSZP helye biztos a parlamentben - írta a szerző. Egy elemző sincs azonban Magyarországon, aki odáig menne, hogy megjósolja a parlamentbe bejutó pártok számát vagy az MSZP és a Jobbik közötti várható sorrendet.

A magyar közvélemény-kutatók véleménye egyébként - írta - soha nem egyezett még meg egyöntetűen választások előtt abban, hogy ki fog győzni. A Wirtschaftsblatt szerint az ok a választási rendszerben keresendő.

A szerző rámutatott, hogy idén hat párt állított országos listát, ennek ellenére a Civil Mozgalom, az MDF és az LMP csak a lakosság fele számára választható, mert az ország jelentős részén nem tudtak területi listát állítani. A közvélemény-kutatások eredményétől függetlenül kisebbfajta csoda volna, ha a Fidesz, a Jobbik és az MSZP mellett még valaki teljesítené az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt - vélekedett. Ehhez járul az a körülmény, hogy a választások kétfordulósak, s a második fordulóban egyetlen szavazatnyi többség is elég a győzelemhez.

A második fordulóban legtöbbször a győztes "dominál", így a Fidesz szélsőséges esetben akár az országosan leadott szavazatok kevesebb, mint felével is kétharmados többséget szerezhet a parlamentben. A legtöbben erre az eredményre számítanak, köztük az Osztrák Gazdasági Kamara budapesti képviselője, Erika Teoman-Branner is. Szerinte "szélsőséges jobbratolódásról" biztosan nem lehet beszélni, ha a Fidesz elsöprő győzelmet arat és egypárti kormányt alakít.

"A külföldi befektetések keretfeltételei biztosan nem változnak majd. A bürokrácia leépítésével, adóreformokkal és mindenekelőtt a magyar exportgazdaság fellendülésével együtt ismét növekedés következhet" - mondta a WKÖ képviselője a lapnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.