300 kiskatonát használt a hadsereg erre a célra

Katonákon kísérletezett a francia hadsereg a 60-as évek atomrobbantásai során

Kiskatonákon tesztelte a francia hadsereg az atomfegyvernek az emberre gyakorolt lelki és fiziológiai hatását az algériai Szaharában a hatvanas években végrehajtott atomkísérletei során - írta kedden egy bizalmas katonai jelentésre hivatkozva a Le Parisien című párizsi napilap.

2010.02.16 14:44MTI

A francia atomkísérletek végleges leállítását követően, 1998-ban írt jelentés egy 1961. április 25-én végrehajtott atomkísérletre vonatkozik. A kísérlethez háromszáz, Németországban állomásozó kiskatonát használt a hadsereg: a robbanást követően az embereknek a becsapódási pontot 300 méterre kellett megközelíteniük.

A gyakorlat során a névtelen jelentés szerint a hadsereg azt vizsgálta, hogy egy atombomba robbanása után az emberek hogyan viselkednek a támadás helyszínén. Az atomfegyvernek az emberre gyakorolt lelki és fiziológiai hatásának megfigyelésével a hadsereg "a modern harcoló katona lelki felkészítéséhez igyekezett a szükséges információkat megszerezni". A részletes beszámoló kitér a katonák reakcióira, megemlítve, hogy a becsapódás után valamennyien képesek voltak harcolni.

A lapnak adott interjúban Hervé Morin védelmi miniszter elmondta, hogy nincs ismerete a jelentésről. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a francia parlament a kormány javaslatára tavaly decemberben törvényt fogadott el a Szaharában és Francia-Polinéziában végrehajtott atomkísérletek áldozatainak kárpótlásáról. A megközelítőleg 10 millió eurós összeg közel 150 ezer olyan katonát és polgári személyt érinthet, akik az 1960 és 1996 között végrehajtott francia atomrobbantások helyszínén tartózkodtak, s ezért sugárfertőzést kaptak. A miniszter arra utasította a hadsereg illetékes szerveit, hogy minden olyan dokumentumot tegyenek hozzáférhetővé, amelyből az áldozatok pontosan megtudhatják, mekkora sugárdózisnak voltak kitéve.

"Az atomkísérletek során kapott dózisok nagyon gyengék voltak
" - tette hozzá.

Franciaország 1960 és 1967 között a Szahara algériai részén, 1966 és 1996 között pedig a Csendes-óceánban, a Francia-Polinéziához tartozó Mururoa és a Fangataufa korallzátonyokon összesen 210 légi, illetve víz alatti atomkísérletet hajtott végre.

A kísérletekben részt vevő több ezer francia veterán évtizedek óta harcol annak elismertetésért, hogy a robbantások során kapott sugárfertőzés miatt betegedtek meg. 2004 óta pedig nem szándékos emberölés vádjával több vizsgálóbíró indított előzetes eljárást a hadsereg ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.